Nejméně pět lidí zahynulo při útoku v Dagestánu

Nejméně pět lidí přišlo o život v jihoruském Dagestánu při útoku sebevražedného atentátníka na vojenskou základnu. Více než tři desítky dalších jsou zraněny. Dagestán stejně jako další regiony ruského Kavkazu sužuje nárůst násilí, z něhož oficiální místa viní islámské fundamentalisty. Policie zvýšila bezpečnostní opatření na všech základnách severního Kavkazu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Dagestánu zahynulo nejméně pět lidí po útoku sebevražedného atentátníka

V Dagestánu zahynulo nejméně pět lidí po útoku sebevražedného atentátníka | Zdroj: ČTK

Sebevražedný útočník se snažil zasáhnout vojenský tábor na okraji města Bujnaksk zhruba 50 kilometrů západně od hlavního města Machačkala. Ladě napěchované zhruba 50 kilogramy výbušnin přehradilo cestu vojenské auto, podle vyšetřovatelů se tak podařilo zabránit mnohem tragičtějším následkům výbuchu, atentátník měl směřovat ke stanům se stovkami spících vojáků.

Ruské bezpečnostní síly se snaží zastavit stoupající počet útoků v převážně muslimských regionech na jihu země. Místní představitelé tvrdí, že do rukou povstaleckých skupin, snažících se vytvořit pan-kavkazský islámský stát, hraje řada problémů, které radikalizují mladé obyvatelstvo - chudoba, klanové rozmíšky a také tvrdý postup federálních i místních bezpečnostních složek.

V Dagestánu zahynulo nejméně pět lidí po útoku sebevražedného atentátníka | Foto: ČTK/AP

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme