Nejméně přívětivým městem je Moskva, rozhodli čtenáři amerického časopisu

Americký časopis pro cestování a oddech Travel+Leisure požádal čtenáře, aby vyhodnotili nejméně přívětivé město na světě. Z 266 nominovaných měst získala nejvíce negativních ohlasů Moskva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Toto léto bylo v Moskvě mimořádně pěkné, žádné velké horko a deště - tak akorát.

Starosta Sergej Sobjanin vymýtil z centra ošklivé kiosky, zavedl placené parkování, vydláždil pěší zóny a vybavil je fontánami i lavičkami. Vybudoval cyklostezky a zřídil městské půjčovny kol.

Čtenářům renomovaného časopisu Travel+Leisure se ale v Moskvě nelíbí. Z 200 tisíc účastníků ankety jich 60 tisíc označilo Moskvu za nejméně přívětivé město, jaké kdy navštívili.

Vadí jim hlavně přístup Moskvanů k zahraničním turistům - jejich odměřenost a neochota, dopravní zácpy a špatná kuchyně.

Útěchou cizincům může být to, že ani Moskvané se doma necítí dvakrát dobře.

„Moskva ztratila svou laskavost. Zachovala se některá stará zákoutí, ale dohromady je to mozaika, která netvoří harmonický celek,“ říká učitel Ivan Fjodorov a dodává:

„Jako student jsem rád chodil po knihkupectvích a antikvariátech. Kolik jich jen bylo od Běloruského nádraží až ke Kremlu! Dnes tam najdete jen předražené butiky a kavárny. Moskva je moc trhovecká, i když - bez Moskvy je také špatně.“

To už ostatně věděla i Irina Prozorovová – ta ze Tří sester Antona Pavloviče Čechova. Ale kdo ví, jestli by se jí sem dnes chtělo.

Podvečerní Moskva | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme