Nejméně tři turečtí diplomaté požádali o azyl v Německu

V reakci na napjatou politickou situaci požádali minimálně tři diplomaté z Turecka o azyl v Německu. Úřady o jejich žádosti zatím nerozhodly, podle vládních zdrojů může ale žádostí přijít více.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Bundestagu

Budova Bundestagu | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, Herman

Necelé tři měsíce po nezdařeném pokusu části turecké armády o převrat pokračují v zemi čistky v státní správě. Pravděpodobně v reakci na ně teď nejméně tři diplomaté požádali o azyl v Německu. Zprávu přinesla v pátek německá média s odvoláním na nejmenované vládní zdroje. Agentura Reuters poznamenala, že Ankara od puče zrušila platnost neupřesněného počtu tureckých diplomatických pasů.

V Turecku po nezdařeném puči pokračuje zatýkání. Policie zadržela 6000 lidí včetně stovek soudců

Číst článek

Podle listu Süddeutsche Zeitung a televizních stanic NDR a WDR představitelé německého ministerstva vnitra sdělili členům Spolkového sněmu, že tři turečtí diplomaté pracující v Německu požádali o udělení azylu.

Tato událost pravděpodobně ještě zvýší napětí, které zavládlo mezi Berlínem a Ankarou poté, co Turecko popudila rezoluce schválená začátkem června německým parlamentem. Poslanci v ní masakry Arménů Osmanskou říší během první světové války označili za genocidu.

Süddeutsche Zeitung citoval nejmenované německé vládní zdroje, podle nichž nyní už může být počet žadatelů o azyl mezi tureckými diplomaty vyšší. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) zatím o žádné z podaných žádostí nerozhodl.

Diplomaty žádající o azyl turecké úřady zřejmě podezřívají, že jsou stoupenci duchovního Fethullaha Gülena, žijícího v USA, kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil ze zosnování pokusu o převrat.

Od potlačení puče bylo v Turecku podle údajů Reuters uvězněno kolem 32.000 lidí. Kromě toho přišlo o práci zhruba 100.000 státních zaměstnanců, včetně policistů, vojáků, soudců a učitelů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme