Nejoblíbenějším vánočním dárkem v Německu jsou knihy a dárkové poukázky

Jen třetina Němců má vánoční dárky nakoupené už v listopadu. To je také důvod, proč jsou pár dní před Štědrým dnem obchody ve většině německých měst tak neuvěřitelně přeplněné. Nejoblíbenějším dárkem v Německu zůstávají knihy a také dárkové nebo zážitkové poukázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodní centrum v Berlíně před vánočními svátky

Obchodní centrum v Berlíně před vánočními svátky | Zdroj: Reuters

„Většinou dárky kupuju už v létě a pak mám velkou radost, že nejsem před Vánoci ve stresu,“ říká Daike.

Patří k té nemalé skupině lidí, kteří na dárky začínají myslet už v době, kdy na sebe ještě nanášejí v místních zeměpisných šířkách opalovací krém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po jakých dárcích sahají Němci nejčastěji, zjišťoval berlínský zpravodaj Pavel Polák

Její manžel Joachim, se kterým spolu s Daike sedím u stolu v jejich berlínském bytě, je přesný opak.

„Já nepatřím k těm třiceti procentům lidí, kteří na dárky myslí s předstihem. Mohl bych to mít docela jednoduché. Mně dává žena takové nápovědy, co bych jí mohl koupit, ale já je neumím rozpoznat,“ směje se Joachim.

„Vždycky máme málo času, abychom si s předstihem řekli, kam chceme na dovolenou – třeba i krátkou – a abychom si ji včas objednali. A tak jsem si řekla, že takovou krátkou dovolenou na konci ledna zařídím. Objednala jsem si ji už v létě. Pojedeme na tři dny do saských Krušných hor běžkovat. Doufám, že bude sníh,“ vypráví Daike.

Američané nakupují svetry s jeleny a sněhuláky, staly se hitem letošních Vánoc

Číst článek

Dárkové poukázky a takzvané zážitkové poukázky jsou v Německu v poslední době velmi oblíbené. Podle předvánočních průzkumů jsou stejně tak oblíbené jako knihy – tradiční vítěz mezi dárky pod německou vánoční jedličkou.

Vánočně ozdobené domy v německých městech | Foto: Reuters

Mezi často kupované a věnované dárky patří dále čokoláda, parfémy a zábavní elektronika. Němci vydají letos za dárky v průměru a v přepočtu něco kolem sedmi tisíc korun.

Chorvaté vyrábějí adventní věnce a zdobí stromeček, dárky ale nosí Djed Božičnjak

Číst článek

„Bude to taková veselá pozornost. Žena chce novou koupelnu, tak ode mě dostane poukaz. S tím, že za kvalitu a zhotovení ručím já,“ prozrazuje Joachim.

Joachim se také rozhodl pro poukázku, což Daike zatím ještě neví. S manželem se venku vystřídala na schodech. Ani ona nechce vědět, co dostane od Ježíška.

Joachim má během rozhovoru pocit, že by asi měl pod stromeček něco přihodit. A tak dodává: „Možná ještě nějaké cédéčko nebo lístky na nějaký koncert. No, ještě uvidím.“ Má na to už jen pár dní.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme