Nejvyšší stupeň ohrožení bude v oblasti Paříže platit několik týdnů, rozhodla vláda

Nejvyšší stupeň ohrožení v oblasti Paříže potrvá několik týdnů. Oznámila to po dnešním mimořádném jednání francouzská vláda. Vyzvala obyvatele, aby zůstali ostražití v souvislosti s teroristickými útoky, při nichž zahynulo v Paříži a okolí 20 lidí včetně teroristů. Policie stále pátrá po údajné spolupachatelce útoků. Mimořádná bezpečnostní opatření platí i vzhledem k zítřejší plánované manifestaci. V ulicích města jsou tisíce policistů a vojáků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský policejní důstojník přináší květiny k supermarketu, kde při útoku zemřeli čtyři rukojmí

Francouzský policejní důstojník přináší květiny k supermarketu, kde při útoku zemřeli čtyři rukojmí | Zdroj: Reuters

Pro zajištění bezpečnosti nedělního shromáždění, které má vyjádřit jednotu Francouzů proti extremismu, udělá vláda maximum, řekl ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Prezident Francois Hollande pozval do Paříže řadu světových stáníků. Sám Hollande by měl do ulic vkročit po boku se svým předchůdcem Nicolasem Sarkozym. Připojí se k nim i německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron, italský premiér Mattero Renzi nebo třeba ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Českou republiku bude v Paříži zastupovat premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Francie očekává, že se ceremonie zúčastní asi milion lidí.

K vraždě pařížských novinářů se přihlásila jemenská Al-Káida, hrozí Francii dalšími útoky

Číst článek

Francouzský ministr vnitra Cazeneuve vyzval Francouze k mimořádné obezřetnosti, neboť Francie je podle něj vzhledem k situaci nyní "vystavena riziku". V metropoli budou dnes rozmístěny stovky dalších vojáků, kteří rozšíří již tak výjimečný počet příslušníků bezpečnostních sil.

Policejní pátrání se dnes soustředí na osobu šestadvacetileté Hayat Boumeddieneové, která je podezřelá ze spoluúčasti na teroristickém útoku v prodejně s košer potravinami.

Francouzská policie hledá Hayet Boumddienovou, kterou spojuje se zabitím policistky při střelbě v Paříži | Foto: ČTK

Podle listu Le Parisien uzavřela Boumeddieneová v roce 2009 církevní sňatek s Coulibalym a její postoje se velmi radikalizovaly. Kvůli tomu, že začala nosit muslimský šátek zahalující tvář, se musela vzdát práce pokladní. Právě ona byla podle úřadů spojkou mezi svým partnerem a bratry Kouachiovými.

Coulibalyho stejně jako bratry Chérifa a Saida Kouachiovy, kteří zabili 12 lidí při útoku na satirický týdeník Charlie Hebdo, v pátek policie zlikvidovala. Policisté žádají veřejnost o spolupráci při pátrání po Hayat Boumeddieneové, ale současně varují, že žena může být nebezpečná.

Sobotka a Zaorálek uctí pochodem v Paříži oběti teroristického útoku

Číst článek

Bezpečnostní složky nyní pátrají i po dalších možných komplicích. Podle Cazeneuvea se snaží zjistit, zda byla čtveřice teroristů součástí nějaké větší skupiny. V souvislosti s útoky je nyní ve vazbě pět lidí včetně příbuzných zastřelených teroristů. K vraždě novinářů se už přihlásila jemenská odnož teroristické organizace Al-Káida (AQAP).

Premiér Manuel Valls připustil možné pochybení tajných služeb v souvislosti s teroristickými útoky. Bratři, kteří zaútočili na redakci Charlie Hebdo byli dokonce na americkém seznamu lidí, kteří nesmějí do Spojených států.

V tuto chvíli se mluví o tom, že zpravodajské služby mohly výrazně pomoci v identifikaci hrozícího nebezpečí.

Podle Mariana Brzybohatého z Policejní akademie ministerstva vnitra ale zatím nelze tvrdit, že francouzské tajné služby selhaly:

„Zákaz vstupu do Spojených států ještě není důvod k zákazu pohybu pro francouzského občana na území Francie. Pokud tajné služby měly informace o nebezpečnosti těchto pachatelů, měla být opatření důraznější. Ale pokud nepáchají konkrétní trestnou činnost, není jim dokázána, nebo není důvod se domnívat, že z jejich aktivit vychází nějaký zdroj nebezpečí, není důvod je zadržet nebo je věznit.“

Jan Šmíd, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme