Někteří skotští podnikatelé se případné nezávislosti bojí, další by ji uvítali

Skotové mají i bez započtení ropy a zemního plynu stejné HDP na obyvatele jako zbytek Spojeného království. Zastánci nezávislého státu proto tvrdí, že Skotsko má šanci být jednou z nejbohatších zemí světa. Odpůrci ovšem upozorňují na riziko v podobě odlivu investorů, nejasností ohledně měny nebo údajně vysychajících zdrojů ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrcům nezávislého Skotska vadí například nejasnosti ohledně měny

Odpůrcům nezávislého Skotska vadí například nejasnosti ohledně měny | Zdroj: Reuters

Městečko Newtonmore v národním parku Cairngorms je prakticky zcela závislé na turistickém ruchu.

Platí to i o místním hotelu, který vlastní Angličan Derrick. Do Skotska se přistěhoval před deset lety, volí konzervativní stranu a je proti nezávislosti.

„Když Skotsko získá nezávislost, klesnou ceny nemovitostí, ztratíme výhodu v podobě britské libry šterlinků. Nevidím pro sebe žádnou jistotu. Pro podnikatele znamená samostatný stát příliš mnoho neznámých. Podle mě si to Skotsko nemůže finančně dovolit. Kromě toho se v první řadě cítím být Britem a věřím v unii,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory skotských podnikatelů na nezávislost země se dosti různí. Zjistil to zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

To v prosperující pekárně Maclean's v severoskotském Forresu se názory na budoucnost Skotska různí. Zatímco výkonný ředitel Lewis Maclean preferuje samostatný stát, šéf výroby Adam Barber je proti.

„Není v tom nic osobního. Zůstáváme přáteli, i když máme na řadu věcí odlišný názor. Nezávislost Skotska je jednou z nich. Dokážeme se tomu společně zasmát a nepůsobí to žádné problémy,“ říká Adam, který se v osmi letech přistěhoval z Anglie.

„Mám silný dojem, že Skotsko je báječná země, protože je součástí Spojeného království. Angličané a Velšani to cítí podobně. Národy procházejí těžkými časy, a když bylo Skotsku nejhůř, zbytek Spojeného království mu pomohl,“ upozorňuje Adam.

Sladké ano i sladké ne

Zákazníci si mohou v pekárně zakoupit dva druhy speciálních sněhových pusinek. Zdobí je nápisy z jedlého papíru – ano a ne. „Děláme si takové vlastní referendum. I další pekaři ve Skotsku zkusili něco podobného,“ popisuje Lewis Maclean.

Nemyslí si, že by vznik samostatného státu mohl jeho pekárnu poškodit. Kvůli neskrývané podpoře separatistů už se ale setkal se smíšenými reakcemi.

„Byl jsem od začátku dost otevřený ohledně svých preferencí. Zastavují mě občas postarší dámy, které mi pohoršeně říkají, že do mé pekárny nevkročily od chvíle, co se dozvěděly, že jsem pro nezávislost,“ směje se Lewis.

Koláčky pro zastánce nezávislosti Skotska | Foto: Reuters

Mnoho skotských zemědělců je závislých na jednotné evropské platbě, a tak před referendem hlavně zjišťovali, jak to bude se skotským členstvím v Evropské unii.

„Mě hlavně děsí, že by nezávislé Skotsko bylo nějakou dobu mimo Evropskou unii. Jak by to bylo s čerpáním peněz z unijních fondů? Nevidím nic dobrého na tom, že bychom museli znovu žádat o členství a přemlouvat jiné země, aby náš vstup nevetovaly. Já tedy výhody nezávislosti nevidím,“ má jasno mladý absolvent zemědělské univerzity George Young.

Nejistá budoucnost

Ekonomicky nejsilnější oblastí Skotska je Aberdeen a jeho okolí, tedy centrum skotského ropného průmyslu. Platy tam jsou podstatně vyšší než ve zbytku země a stejně tak je silnější i odpor k myšlence samostatného státu.

Referendum o nezávislosti Skotska se bude konat 18. září 2014. Bude v něm položena jediná otázka: "Should Scotland be an independent country?"

Kenneth Anderson, ředitel stavební a projekční firmy Anderson Construction, je jednou z výjimek. Má pocit, že ohledně ropy nehraje londýnská vláda dlouhodobě férovou hru:

„Ropa se v Severním moři našla v roce 1969 a velikost zásob se nějakou dobu tajila. Londýn nám od začátku tvrdil, že ropa dochází, protože měl strach z rostoucích snah o nezávislost Skotska. V 70. letech nám z Westminsteru tvrdili, že ropa dojde v roce 1985. Teď máme rok 2014 a různí experti odhadují zásoby na 16 a půl až 24 miliard barelů vytěžitelné ropy.“

„HDP na hlavu je ve Skotsku stejné jako ve zbytku Spojeného království, i bez započtení ropy a zemního plynu. Takže se nám může dařit dobře i bez těchto komodit. Je to jen skvělý bonus,“ dodává Kenneth Anderson.

Nejen britský premiér David Cameron upozorňuje, že skoro milion pracovních míst ve Skotsku přímo souvisí se zbytkem Spojeného království a že je budoucnost těchto míst krajně nejistá. Některé firmy, jako třeba velká pojišťovna Standard Life, už také pohrozily přesunem velké části svých aktivit do Anglie, pokud by 18. září vyhráli separatisté.

Skotsko | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme