Němci dopadli Syřana podezřelého z plánování teroristického útoku. Spoutal a udal ho jeho krajan

Německá policie v neděli v Lipsku dopadla 22letého Syřana, kterého podezírala z plánování bombového útoku. Pátrala po něm od soboty, kdy při rozsáhlé razii ve městě Chemnitz (Saská Kamenice) nedaleko českých hranic zajistila několik stovek gramů silné výbušniny. Podle německé kontrarozvědky měl podezřelý nejspíš kontakty na Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá policie při prohledávání okolí sídliště v Chemnitzu

Německá policie při prohledávání okolí sídliště v Chemnitzu | Zdroj: Reuters

Džaber Al-Bakr v sobotu policii utekl. Podařilo se mu dostat do 80 kilometrů vzdáleného Lipska, kde na místním nádraží požádal jednoho ze svých krajanů, zda by u něj nemohl přenocovat.

Oslovený Syřan pozval Al-Bakra k sobě do bytu. Když se dozvěděl, že policie po něm pátrá, obrátil se přímo na ni. Zasahující tým našel v bytě Al-Bakra spoutaného. O jeho osudu by mělo rozhodnout Nejvyšší spolkové státní zastupitelství v Karlsruhe, kde se teď podezřelý také nachází.

Podle vyšetřovatelů měl 22letý Syřan úzkou vazbu na teroristickou organizaci Islámský stát. Výbušnina, kterou u muže policie našla, se měla shodovat s tou, kterou loni v listopadu v Paříži použil právě Islámský stát.

Podle některých informací z tisku mohlo být terčem útoku německé letiště v Berlíně. V sobotu byla zvýšena bezpečnostní opatření na obou tamních letištích Schönefeld i Tegel, kde také probíhaly kontroly aut a autobusů.

Kvůli operaci na chemnitzkém sídlišti Fritze Heckerta, v němž žije mnoho migrantů, policie v sobotu evakuovala asi stovku lidí. Většina z nich se mohla v neděli v noci již vrátit domů. Dům, v němž byla nalezena výbušnina, zůstává uzavřen.

Český rozhlas, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme