Němci měli indicie o možném útoku IS od září. Když Syřan Bakr koupil tavné lepidlo, spadla klec

Německé tajné služby měly od začátku září indicie, že Islámský stát v zemi chystá útok proti nádražím, vlakům nebo letištím. Televizi ARD to řekl šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen, podle něhož nakonec informace ukazovaly na možný útok proti jednomu z berlínských letišť. I na základě tipu zpravodajských služeb byl v noci na pondělí dopaden podezřelý Syřan Džábir Bakr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá policie při prohledávání okolí sídliště v Chemnitzu

Německá policie při prohledávání okolí sídliště v Chemnitzu | Zdroj: Reuters

Spolková zpravodajská služba (BND) a Spolkový úřad na ochranu ústavy, který v Německu zastává roli civilní kontrarozvědky, dostaly první informace o možném útoku od zahraničních zpravodajských služeb. Na jejich základě se jim ve čtvrtek podařilo identifikovat dvaadvacetiletého Bakra, kterého začaly nepřetržitě sledovat.

Němci dopadli Syřana podezřelého z plánování teroristického útoku. Spoutal a udal ho jeho krajan

Číst článek

V pátek si Bakr v jednom obchodě pořídil tavné lepidlo. „Okamžitě jsme dali do pohybu veškerá opatření vedoucí k zásahu, protože jsme vycházeli z toho, že to může být poslední chemikálie, kterou potřebuje, aby vyrobil bombu," uvedl Maassen, jehož instituce ve stejný den informovala saskou policii.

Ta chtěla Bakra ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici) zatknout v sobotu ráno, muž jí ale unikl. Za vydatné pomoci dvou Syřanů ho policie dopadla v noci na pondělí v Lipsku.

Bakr, který je nyní spolu s jedním dalším Syřanem ve vazbě, měl v bytě v Chemnitzu 1,5 kilogramu výbušných látek, včetně triacetonu triperoxidu (TATP), který užili i atentátníci v Paříži a Bruselu.

Pro výrobu takové výbušniny je podle nejvyššího státního zástupce Petera Franka, který má nyní případ na starosti, potřeba specializovaného know-how.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme