Němcov v rozhovoru pro ČRo odmítl, že je pátou kolonou. Zastřelili ho nedaleko Kremlu

V centru ruské metropole zastřelili vůdce pravicové opozice a bývalého vicepremiéra Borise Němcova. Pětapadesátiletý opoziční politik byl v minulosti několikrát zatčen kvůli účasti na protivládních protestech. Jeden z posledních rozhovorů poskytl Boris Němcov Českému rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svíčky a květiny pokládají lidé na místě, kde neznámí útočníci zastřelili ruského opozičního politika Borise Němcova

Svíčky a květiny pokládají lidé na místě, kde neznámí útočníci zastřelili ruského opozičního politika Borise Němcova | Zdroj: Reuters

Matematik, fyzik a politik Boris Němcov byl nesmiřitelným nepřítelem současného ruského režimu. V rozhovoru pro Český rozhlas zásadně odmítl tezi, že je pátou kolonou, placenou Západem:

„Jakkoli by se to mohlo zdát zvláštní, vůdcem rusofobní strany je ruský prezident. To není přirozené a po normálních volbách by se to mělo vyjasnit.“

Němcov byl ostrý kritik Putina. Napadal neefektivitu vlády, bující korupci a politiku Kremlu na Ukrajině, která zhoršila vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi na nejhorší úroveň od konce studené války.

Přehrát

00:00 / 00:00

Několik výstřelů ukončilo život ruského opozičního politika Borise Němcova. O události mluví komentátor Libor Dvořák

V jednom z posledních rozhovorů pro ruská média Němcov řekl, že se bojí, že ho Putin nechá zabít.

„Zatím se pracuje se třemi verzemi. První je politická, která je nejpravděpodobnější. Pochybuji, že by ho nechal zabít sám ruský prezident Putin. Je to v přímém rozporu s jeho zájmy. Druhá je ‚podnikatelská‘, ale ta je málo pravděpodobná, protože Němcov prakticky nepodnikal. A třetí jsou soukromé motivy,“ myslí si komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

V Moskvě zastřelili velkého kritika Kremlu Borise Němcova. Je to provokace, reagoval Putin

Číst článek

Zabití Němcova odsoudil americký prezident Barack Obama. Ruské úřady vyzval k neodkladnému, nestrannému a transparentnímu vyšetřování okolností zločinu a důsledné potrestání jeho strůjců. Smrt Borise Němcova označil americký prezident v písemném prohlášení za brutální vraždu.

Obama se s Borisem Němcovem setkal během návštěvy Moskvy v roce 2009, kdy se po rozhovorech s tehdejším prezidentem Medvěděvem sešel i s ruskou opozicí.

Ruský opoziční politik Boris Němcov | Foto: Martin Dorazín

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zabití Němcova šokovalo. „Zabili Borise. Je těžké tomu uvěřit. Nepochybuji o tom, že pachatelé budou potrestáni. Dříve nebo později,“ napsal Porošenko na Twitteru. Němcov byl mimo jiné zastáncem prozápadního kurzu Ukrajiny.

Ruské ministerstvo vnitra potvrdilo, že Němcov byl čtyřikrát střelen, a to z auta, které kolem něj projíždělo, když šel po Velkém kamenném mostě. Podle agentury Interfax mělo být z auta vypáleno celkem sedm ran a Němcova zasáhly čtyři.

Smrt Němcova, kterému bylo 55 let, přichází před plánovaným nedělním protestem proti vládě prezidenta Vladimira Putina. Kreml označil vraždu Borise Němcova za stoprocentní provokaci.

Svíčky a květiny pokládají lidé na místě, kde neznámí útočníci zastřelili ruského opozičního politika Borise Němcova | Foto: Reuters

„To, že se tak odehrává na pozadí kremelských stěn, chrámu Vasilije Blaženého a Spasské brány, pro režim nevypadá příliš dobře. I když je jasné, že Němcov šel se známou dívkou bez ochranky a byl velmi snadným cílem,“ domnívá se Dvořák.

Zítřejší opoziční protest bude podle něj o něco masovější: „To mě připadá naprosto nepochybné. Dá se očekávat, že právě liberální moskevská veřejnost přijde připomenout památku politika tak populárního a charismatického, jako byl Boris Němcov.“

V Rusku se podpory dočká všechno, co hlásá propaganda. Řekl pro ČRo Němcov

Číst článek

Dá se také očekávat, že se opozice vzchopí. „Protože ruská politická opozice po značných úspěších a zviditelnění po parlamentních volbách v prosinci 2011 a prezidentských volbách v březnu 2012 své řady a program velmi zviditelnila. Pravdou je, že v následujících měsících a pár letech se opět marginalizovala a téměř na ní nebylo vidět,“ dodává Dvořák.

Ruská opozice chce protivládní protest spojit se smutečním pochodem za zavražděného Němcova. Moskevskou radnici žádá i o to, aby se mohlo demonstrovat v centru města.

Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová, Libor Dvořák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme