Německá letiště by mohla zavést kontroly podle věku a pohlaví

Nově nastupující šéf Asociace německých letišť navrhuje rozdělit cestující do rizikových skupin a zavést tomu odpovídající kontroly na letištích. Cestující by byly rozděleny do kategorií podle věku, pohlaví a etnického původu. Podobná praxe už funguje v Izraeli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lufthansa

Lufthansa | Foto: Tomáš Adamec

Vyprofilování cestujících by podle budoucího šéfa Asociace letišť přispělo k zefektivnění bezpečnostních opatření, která si žádá současná hrozba teroristických útoků. S podobným návrhem přišla v prosinci také Mezinárodní asociace leteckých dopravců.

Rozdělení pasažérů do tří skupin na takzvané dobré, normální a podezřelé se setkalo v Německu se značnou kritikou. Návrh podle německých politiků bezpečnost v letecké dopravě nezvýší, navíc je diskriminační a protiústavní

Podle šéfa národně bezpečnostního úřadu se navíc teroristé podobným opatřením dokáží rychle přizpůsobit a nikde není řečeno, že případný útok musí spáchat osoba, která by spadala do kategorie podezřelých.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme