Německá média kritizují pořadatele Loveparade i starostu Duisburgu

Celou neděli přinášeli lidé květiny na místa, kde se odehrála tragédie při letošní Loveparade. Za nezodpovědnost vedení Duisburgu a organizátorů technopárty zaplatilo životem 19 mladých lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Love Parade

Love Parade | Foto: Jiří Hošek, Miroslav Panuška

Nikdo z 342 lidí zraněných při technopárty v Duisburgu už není v ohrožení života. Na místě víkendové tragédie dopoledne začala rekostrukce celé události s katastrofálními následky.

Jako naprosto skandální označují německá média chování starosty v Duisburgu a organizátorů akce. Ti dostali během uplynulých měsíců na stůl dostatek alarmujících podkladů varujících před pořádáním takovéto masové akce v uzavřeném místě, kam vedla pouze jediná přístupová cesta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klára Stejskalová o vyšetřování a postojích starosty Duisburgu

Na tiskové konferenci se nyní představitelé města snažili snižovat počet účastníků a odmítli připustit vlastní selhání. Starosta byl napaden lidmi, když se dostavil na místo rekonstrukce tragécie. Poté, co mu spílali do vrahů a hamižníků, utekl do své limuzíny.

Oznámil dokonce, že zvažuje svoji demisi, ale až poté, co skončí vyšetřování. Podle mnohých však měl rezignovat okamžitě.

Město i spolková země uctívají oběti

Duisburská radnice zvažuje společné rozloučení s oběťmi, jedná s místními církvemi o zádušní mši, ale termín oznámen nebyl. Město se zahalilo do smutku, lidé přicházejí na radnici podepsat kondolenční listinu. Spolkový ministr vnitra přikázal, aby na všech budovách v Severním Porýní-Vestfálsku zavlály černé vlajky.

Univerzita v Münsteru připravuje vzpomínkovou bohoslužbu za dvě španělské dívky, které zde studovaly v rámci programu Erasmus, tento týden se chtěly vrátit domů a byly v sobotu ušlapány davem.

Kancléřka Merkelová i prezident Wulf požadují co nejrychlejší vyřešení případu a potrestání viníků. Státní zastupitelství zatím vede vyšetřování, prokurátor zvažuje, zda vznese obvinění proti organizaci jako celku nebo proti konkrétní osobě.

Psychologie davového šílenství je složitá

„Taková situace se vždy stane tehdy, jestliže se sejde více faktorů najednou,“ říká Marie Farková, psycholožka z Univerzity jana Amose Komenského v Praze.

V Duisburgu podle Farkové sehrálo hlavní roli špatné posouzení parametrů prostředí organizátory – spojení úzkého prostoru a velkého davu lidí má vždy stejné následky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Psycholožka Marie Farková o příčinách davové paniky v Duisburgu

Příčinu tlačenice v tunelu vidí Farková jednoznačně v uvažování lidí těšících se na taneční párty: „Jestliže máte atraktivní cíl a úzký přístup k němu, lidé se budou snažit za každou cenu se k tomu atraktivnímu cíli dostat.“

Člověk pak v dramatické situaci ztratí kontrolu nad svým vlastním chováním a nemůže ovlivnit chování ostatních,“ vysvětluje Farková.

Klára Stejskalová, Lukáš Vincourek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme