Německá metropole má recept, jak se bránit vedru

Německá metropole si v minulém týdnu zažila pořádná vedra a další ji ještě čekají. Letnímu parnu ale umí Berlín dobře vzdorovat. Je to dáno hlavně jeho polohou uprostřed zeleně, vodních toků a hlavně velkých jezer na okraji města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Berlína hledají osvěžení

Obyvatelé Berlína hledají osvěžení | Zdroj: ČTK

S-bahnem, neboli nadzemkou se z centra Berlína dostanete za necelou půlhodinu na západ k jezeru Wannsee. Nádherná kilometrová pláž s jemným pískem si nezadá s mořským pobřežím a to je tu ještě dalších 300 metrů pláží FKK pro naháče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Berlín brání letním vedrům, popisuje zpravodajka Klára Stejskalová

Na rozdíl od největšího berlínského jezera Müggelsee na jihovýchodě u Kopníku je tu i čistější voda a je i báječně teplá.

Zatímco na Baltu je voda stále studená, má pouhých 17 stupňů, teplota vody v berlínských jezerech se vyšplhala na 24 stupňů.

Pláže vznikly i přímo v centru na Sprévě. Koupat se tu sice nedá, na kanálech je rušný lodní provoz, ale na většině pláží jsou lehátka zdarma i s obsluhou. Při placení se to ztratí.

Voda a parky. V tom je Berlín bez konkurence

V místech, kde Sprévou vedla hraniční čára, takzvaná zóna smrti, je jeden bar za druhým, svou pláž tu mají i novináři. U břehů řeky je i letos několik menších bazénů s čistou vodou.

Městská nábřeží ožijí, když se z blízkého Bundestagu a budov kancléřství vyhrnou stovky zaměstnanců. Většina lidí sem ale přichází přes most z blízkého moderního hlavního nádraží nebo po nábřežní promenádě od Friedrich Strasse.

Nadcházející vedra prožijí obyvatelé a návštěvníci Berlína u vody a v rozlehlých parcích, které mají přímo u nosu. V tom nemá německá metropole konkurenci.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme