Německá vláda odsuzuje protesty pravicových radikálů proti uprchlíkům v saském Heidenau

Německá vláda odsuzuje akce pravicových radikálů v Heidenau. Do dějiště víkendových násilných protestů proti uprchlickému táboru přijel dnes vicekancléř Sigmar Gabriel. Podle něj Německo nesmí ponechat neonacistům žádný prostor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel přijel do dějiště víkendových násilných protestů proti uprchlickému táboru

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel přijel do dějiště víkendových násilných protestů proti uprchlickému táboru | Zdroj: Reuters

„Takovýmto lidem, kteří se tu v posledních dnech rozšířili, nesmíme dát ani milimetr prostoru,“ řekl před uprchlickou ubytovnou v Heidenau na adresu neonacistů Sigmar Gabriel, který kromě toho žádá proti pravicovému násilí rozhodný postup politiků stejně jako společnosti.

Před ubytovnou demonstrovali v noci na sobotu, na neděli i na pondělí neonacisté, kteří na policisty zaútočili kameny, lahvemi a dělbuchy. Během střetů se zranily nejméně tři desítky policistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výtržnostech, páchaných v saském Heidenau extrémisty, mluvil novinář a znalec politické situace v Německu Jaroslav Šonka

Policie vytvořila kolem ubytovny široké bezpečnostní pásmo, ze kterého může vykazovat podezřelé osoby podle uvážení. Policejní odbory žádají podobná opatření pro všechny uprchlické ubytovny.

Do města mezitím proudí další cizinci. V Německu nachází domov nejvíc běženců z evropských zemí. Letos tamní úřady očekávají 800 tisíc žadatelů o azyl.

Němečtí politici se proto připravují na možné sociální a ekonomické dopady uprchlické krize. Obávají se také, že podobných protestů a možných útoků proti azylantům bude přibývat.

Pravicové násilí vůči uprchlíkům přitom narůstá už od loňského roku. Jen od začátku letošního roku bylo několik žhářských útoků na ubytovny pro uprchlíky, například v Míšni nebo Treglitz.

Pavel Polák, Pavlína Nečásková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme