Německé divadlo přibližuje utrpení uprchlíků. Zájemce zavírá do kamionu

Před divadlem v německé Bochumi stojí nákladní vůz rozměry velmi podobný tomu, který nedávno objevili rakouští policisté na dálnici. Uvnitř následně našli 71 mrtvých uprchlíků. Divadlo připravilo pro kolemjdoucí drastický zážitek. Mohou vstoupit do nákladního prostoru vozu a na chvíli se v něm nechat zavřít. Autoři tak chtějí bojovat proti lhostejnosti nad smrtí běženců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouská policie našla v kamionu odstaveném na dálnici A4 možná až 50 mrtvých uprchlíků

Rakouská policie našla v kamionu odstaveném na dálnici A4 možná až 50 mrtvých uprchlíků | Zdroj: Reuters

Smysl akce je přiblížit hrůzu, kterou museli uprchlíci zavření v nákladním voze prožívat. Autoři tak chtějí prostřednictvím osobního zážitku zabránit tomu, aby se z počtu mrtvých lidí stal pouhý statistický údaj a bojovat proti lhostejnosti.

„Německá společnost demonstruje solidaritu. Ta byla už dříve, ale teď, zdá se mi, sílí, jako reakce na xenofobní projevy,“ řekl o atmosféře v zemi zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák.

Podle něj se teď v Německu dá sledovat velká vlna občanské mobilizace, a to zejména proti pravicovému radikalismu a útokům neonacistů na azylové domy.

Vzniká i spousta iniciativ, které uprchlíkům pomáhají. Lidé jim také posílají peníze, oblečení nebo hračky.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme