Německo a Francie hodlají bojovat proti eurokrizi společně

Německo a Francie si týden před evropským summitem sladily noty. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová na dnešním setkání ve Freiburgu odmítli myšlenku společných evropských dluhopisů. Podle obou státníků čelí Evropská unie největší krizi, ale euro nelze nechat napospas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Sarkozy podpořil německý postoj v otázce společných evropských dluhopisů. Ty by podle Merkelové ničemu nepomohly. Kancléřka odmítla jakékoli spekulace o tom, že by se Německo chtělo vzdát eura. Jak prohlásila dnes ve Freiburgu, pokud skončí euro, skončí Evropa.

Je ovšem nutné vytvořit trvalý mechanismus ochranných opatření společné měny namísto zvyšování objemu záchranného fondu.

Německo a Francie se také dohodly na větší soudržnosti v oblasti hospodářství, mimo jiné na sladění daňové politiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O setkání prezidenta Sarkozyho a kancléřky Merkelové ve Freiburgu hovořila ve Stalo se dnes zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Ve Stalo se dnes zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová připomněla, že Merkelová akcentuje stálý mechanismus pomoci, který by nahradil stávající záchranný fond. Francie ani Německo také nevidí důvod k vydání společných evropských dluhopisů, coýž je také téma, které Evropu rozděluje.

Jednání Francie – Německo také ukázalo, že obě země budou na evropském summitu prosazovat větší hospodářskou spolupráci a soudržnost eurozóny. Hodlají také tlačit na přijetí nových pravidel – z toho ale pramení, že by se musela nějakým způsobem reformovat Lisabonská smlouva.

Francie, která bude v příštím roce předseda také G20 chce také prosazovat reformu mezinárodního měnového systému.

Milan Kopp, Klára Stejskalová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme