Německo je sjednocené 26 let. Východ země ale nadále zaostává, i kvůli xenofobním tendencím

Před 26 lety se sjednotilo západní a východní Německo. Ovšem i po více než čtvrtstoletí je nová spolková republika stále rozdělená. Podle aktuální zprávy o stavu německé jednoty jsou to nyní zejména narůstající xenofobní tendence na východě země, které opět zdůrazňují hranici mezi východním a západním Německem. A jak varuje vládní zmocněnkyně Iris Gleickeová, může to mít do budoucna vážné důsledky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je to víc než varovné znamení, když útoky a násilí pocházejí ze středu společnosti nebo když je společnost tiše akceptuje," říká vládní zmocněnkyně pro východní Německo Iris Gleickeová.

Mluví o nedávných výtržnostech proti uprchlíkům v saském Heidenau nebo Freitalu, kterých se kromě pravicových extremistů účastnili i někteří místní obyvatelé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sjednocování Německa brzdí podle spolkové vlády narůstající nesnášenlivost a xenofobie na východě země

Počet xenofobně motivovaných útoků se podle Gleickeové dramaticky zvýšil. Je nejvyšší od roku 2001, odkdy se statistika vede.

„Většina východních Němců nejsou xenofobní nebo pravicoví extremisté. Přála bych si ale, aby tato většina hlasitěji a jasněji zaujala postoj. Záleží jen na nás, zda budeme chránit naši společnost nebo zda ji přenecháme extremistům," varuje vládní zmocněnkyně.

Toto společenské klima může mít podle Gleickeové také negativní důsledky i pro východoněmeckou ekonomiku, která už nyní složitě hledá pracovní síly, a to i za hranicemi Německa.

Nesnášenlivost vůči cizincům snižuje atraktivitu celého regionu a do budoucna by hledání pracovní síly mohlo být ještě těžší. A vzhledem k tomu, že na východě ubývá obyvatel, nejsou vyhlídky růžové. Východ země podle aktuálních čísel nadále zaostává za západním Německem.

„Nic nenapovídá tomu, že by se tento rozdíl ve středně nebo i dlouhodobém horizontu podařilo odstranit. Dohánění západního Německa postupuje už několik let velmi pomalu," uvádí Gleickeová.

To je dáno hlavně tím, že silný průmysl s pracovními místy je na západě, na východě jsou spíše menší firmy a hlavně zemědělství. Iris Gleickeová, která sama pochází z Durynska a do roku 1990 byla občankou NDR, varuje před tím, aby se rozdíl mezi západem a východem opět nezvětšoval.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme