Německo očekává další tisíce běženců. Podle Bavorska úřady vše zvládají

Na maďarsko-rakouské hranici ustal nad ránem příliv migrantů. Podle rakouské policie přišla ještě kolem půlnoci asi tisícovka lidí. Od páteční půlnoci dorazilo z Maďarska do Nickelsdorfu asi 8500 až 10 tisíc uprchlíků. Většina pak zamířila do Německa, které stejně jako Rakousko své hranice mimořádně otevřelo běžencům ze Sýrie. Dosud do Bavorska dorazilo asi sedm tisíc lidí a očekává se, že dalších několik tisíc přijede i během dneška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlík s portrétem německé kancléřky Angely Merkelová po příjezdu na nádraží v Mnichově

Uprchlík s portrétem německé kancléřky Angely Merkelová po příjezdu na nádraží v Mnichově | Zdroj: Reuters

V pravidelných intervalech přijížděly vlaky s uprchlíky na mnichovské nádraží, na kterém je vítali dobrovolníci a přihlížející potleskem. Rozdávali jim také vodu a jídlo.

„Uprchlíci přijeli v poměrně dobrém stavu. Pět osob jsme hospitalizovali kvůli dehydrataci,“ řekla mnichovská zdravotní referentka Stephanie Jacobsová.

Po příjezdu do Německa uprchlíky v připravených centrech registrují a rozvážejí do táborů a dalších ubytovacích zařízení po celé zemi.

„Všechno probíhá hladce a spořádaně. Jednali jsme o tom s krizovými týmy. A bavorská vláda, policie i humanitární organizace to všechno zvládají skvěle. Musíme na tom spolupracovat všichni. Je to záležitost a zodpovědnost celého Německa,“ uvedla bavorská ministryně sociálních věcí Emilie Mülerová.

Během víkendu zatím do Německa dorazilo asi 7 tisíc běženců a očekává se, že dalších několik tisíc přijede také během dneška.

Dublinská úmluva platí

Jak řekla kancléřka Angela Merkelová, Německo se s tím obrovským přílivem uprchlíků dokáže vypořádat, aniž by vláda musela zvyšovat daně. Vyrovnaný rozpočet země podle Merkelové není výdaji spojenými s uprchlickou krizí nijak ohrožený.

Dublinská úmluva, která mimo jiné stanovuje, že uprchlíky má registrovat první země EU, do které přijedou, platí dál. To, že ji Berlín teď ‘obešel‘, je mimořádné opatření. Jak uvedlo německé ministerstvo vnitra, rozhodnutí úřady přijaly z humanitárních důvodů a je jednorázové.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme