Německo očekává nejteplejší víkend za téměř 150 let, extrémní vedro trápí i zbytek Evropy

V Německu by mohl v následujících dnech padnout dosavadní teplotní rekord. Meteorologický úřad počítá s nejteplejším víkendem od doby, kdy začal systematicky měřit teploty, tedy od roku 1881. Další vlna veder zasáhne i Španělsko a Portugalsko. Úřady vyhlásily riziko ohrožení nejméně ve třiceti provinciích. S vysokými teplotami bojuje také Francie, tamní vláda doporučuje trávit čas v kinech a klimatizovaných nákupních centrech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž v centru Paříže si užívá letní počasí

Muž v centru Paříže si užívá letní počasí | Zdroj: Reuters

Německý rekord naměřili před dvanácti lety v srpnu. Tehdy bylo v Německu 40,2 stupně Celsia. Meteorologové očekávají, že tato hranice v následujících dnech s velkou pravděpodobností padne.

Nemocnice v Německu už hlásí rostoucí příjem pacientů, většinou starších lidí, kteří špatně snášejí vedra.

Německé dráhy musely stáhnout z provozu některé vlaky, kterým nefungovala klimatizace. Extrémní vedra také poničila část dálnice A1 u města Wittlich, kde se dá nyní projíždět jen jedním jízdním pruhem.

Břehy berlínského jezera Wannsee jsou plné lidí | Foto: Reuters

Další vlna veder zasáhne od dnešního dne i Španělsko a Portugalsko a potrvá na mnoha místech minimálně do středy dalšího týdne. Denní teploty kolem 40 stupňů a více nejsou sice ve Španělsku v létě ničím neobvyklým, neobvyklý je ale počet po sobě jdoucích horkých dnů.

Prodej klimatizací a ventilátorů roste, obchodníkům se zvyšují tržby i o sto procent

Číst článek

Obyvatelé Pyrenejského poloostrova se připravují i na takzvané tropické noci. V mnoha oblastech totiž ani přes noc neklesne teploměr pod 22 stupňů, někde bude i kolem půlnoci stále 30 °C.

Úřady znovu vyhlašují rizikový stupeň teplotního ohrožení minimálně ve třiceti španělských provinciích. Na těchto územích hrozí i lesní požáry a výpadky energie. Lidé si stěžují dokonce i na to, že se jim kvůli teplu kazí mobilní telefony.

Lidé v centru Paříže se osvěžují i u fontán | Foto: Reuters

Velké potíže s extrémním horkem má Francie. V uplynulých dnech teploty překonaly rekordy z roku 1947 a počasí se až do neděle výrazně nezmění. Zvýšená pozornost je věnována seniorům. Při velké vlně veder v roce 2003 zemřelo 20 tisíc převážně starších lidí.

Pařížská radnice otevřela v noci na dnešek pět velkých parků, které jsou běžně přes noc uzavřeny. Dala tak možnost všem utéci před vysokými teplotami do přírody. Starostka Michel Hidalgová také kvůli vysokému znečištění ovzduší uvažuje o alternující dopravě.

Lidé v horkém počasí dokonce i obléhají fontány, a to nejen v Paříži. "Je takové vedro, že se nedá ani dýchat. Ještě, že je tu ta voda,“ říká dánský turista, který se osvěžil u jedné z římských fontán.

Teploty přes 30 stupňů zasáhly i Skandinávii.

Lidé v Hamburku si užívají letní počasí | Foto: Reuters

Tropická vedra dorazí také do České republiky. Před vysokými teplotami už včera varovali meteorologové. V neděli by mohly v některých částech republiky dosáhnout i 34 stupňů.

„V tomto počasí by měli být opatrní zejména kardiaci, epileptici, lidé s vysokým krevním tlakem a vlastně všichni, kdo trpí nějakým chronickým onemocněním. Doporučuji dodržovat pitný režim, úměrně se oblékat, nosit pokrývku hlavy a nevycházet na sluníčko mezi 12. a 15. hodinou“ popsala Petra Effenbergerová ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

V souvislosti s vysokými teplotami se ode dneška zvýší také riziko vzniku požárů. Hasiči proto lidem doporučují, aby byli v přírodě opatrní s otevřeným ohněm.

Absolutní rekord v Česku je doposud 40,4 stupně Celsia. Naměřili ho 20. srpna 2012 ve středočeských Dobřichovicích.

Výstraha před vysokými teplotami | Foto: Český rozhlas

Jan Šmíd, Ľubica Zlochová, Pavel Polák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme