Německo se zapojí do boje s Islámským státem. Vyšle průzkumné letouny a fregatu

Německá vláda chce do boje proti takzvanému Islámskému státu poslat průzkumné letouny a jednu fregatu na ochranu francouzské letadlové lodě. Kabinet kancléřky Angely Merkelové tím reaguje na žádost francouzského prezidenta Françoise Hollanda, který po útocích v Paříži vytváří mezinárodní koalici proti teroristům v Sýrii a Iráku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britské Tornado na základně na Kypru

Britské Tornado na základně na Kypru | Zdroj: Reuters

Kancléřka Merkelová po poradě s příslušnými ministry plánuje podle německých médií vyslat do Sýrie až šest průzkumných letounů Tornado, které by pomáhaly určovat cíle pro spojenecké nálety.

Kromě letounů chce německá vláda vyslat k syrskému pobřeží také fregatu na ochranu francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle.

Letouny typu Tornado jsou průzkumná letadla s moderní digitální technikou, například elektrooptickými kamerami. V automatickém režimu dokáží letět jen 60 metrů nad zemí a snímat terén.

Plánovanou operaci v Německu neprovází zvlášť vyhrocená diskuse. „Je to vnímáno jako solidární gesto vůči Francii,“ informoval zpravodaj Pavel Polák. Francie už dříve kritizovala Německo, že odmítá aktivní roli v boji proti džihádistům.

„Francie nás prosila o podporu,“ řekl poslanec Roderich Kiesewetter z vládního klubu CDU/CSU. V případě nasazení letounů Tornádo je to podle něj pomoc, kterou Německo může beze všeho poskytnout.

Přímou účast na bojových akcích a bombardování islamistických pozic nicméně Německo nadále odmítá.

Usnesení vlády musí ještě schválit Spolkový sněm. Proti nasazení německé vojenské techniky v Sýrii je opoziční levicová strana Die Linke. V německém parlamentu má ale vládní koalice poměrně pohodlnou většinu, a proto se očekává, že vláda nebude mít potíže operaci prosadit.

Rozšířit svůj boj proti takzvanému Islámskému státu chce i britská vláda. Premiér David Cameron dnes ve sněmovně obhajoval rozšíření úderů britského letectva kromě Iráku také na území Sýrie. Parlament by o tom měl hlasovat příští týden.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Pavel Polák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme