Německo slaví 25 let od znovusjednocení. Východ ale stále zaostává

Němci si dnes připomínají den, kdy NDR přestala oficiálně existovat a stala se součástí Spolkové republiky Německo. I čtvrtstoletí od sjednocení země stále existují velké rozdíly mezi západem a východem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínská zeď

Berlínská zeď | Foto: Necrophorus | Zdroj: Creative Commons | CC BY-SA 3.0,©

„Východní Německo stále zaostává za západem. Nezaměstnanost je vyšší a platy nižší," připomněla v Bundestagu vládní zmocněnkyně pro východní Německo Iris Gleickeová.

Hospodářská síla na východě je ve srovnání se západem dvoutřetinová, také důchody jsou nižší.

Přestože se nainvestovaly biliony eur do infrastruktury a rozvoje země, dosažení západoněmecké úrovně bude podle ekonomů obtížné. Východ má totiž špatné předpoklady - ubývá lidí a chybí silný průmysl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sjednocené Německo existuje už 25 let. Jak se rozdělená země znovu spojovala, ukázal na příběhu dvou Berlíňanů Pavel Polák

I když ekonomické statistiky ukazují, že někdejší NDR je stále pozadu, pro mladé Němce už hranice mezi oběma zeměmi neexistují. Mohou totiž studovat a pracovat, kde chtějí.

Ukazuje to i příběh Svena a Silvie, dvou 34letých Berlíňanů, kteří se ještě narodili každý na druhé straně zdi. Silvia v západním, Sven ve východním Berlíně. V rozděleném Německu prožili osm let.

Pohled ze dvou stran zdi

„Rodiče mi říkali, že ve východním Berlíně žijí lidé, kteří k nám nesmějí," vzpomíná Silvia. „Že existuje nějaká zeď, jsem věděla i jako malé dítě. Vzpomínám si, že se někdy v noci střílelo, když se někdo snažil utéct na západ.“

Rodiče Silvie totiž bydleli nedaleko zdi. Sven jako dítě ve východním Berlíně ji vůbec nevnímal.

„Západní Berlín byl pro mě místem, kde jsme měli příbuzné, kteří nám vozili dobroty a samé pěkné věci,“ popsal dobu. „Z dnešního pohledu to byla strašná stavba, která nespravedlivě rozdělila lidi a rodiny."

Když padla zeď, srůstal Berlín postupně. „Východní Němci nosili divné účesy, podivné oblečení, které bychom si na sebe nikdy nevzali. Opticky jim to moc neslušelo," směje se Silvia.

„Západní Němec jezdil v BMW, poslouchal walkmana a měl na sobě suprový hadry," říká Sven. Oba se poznali o mnoho let později ve východní části města, kde spolu žijí už sedm let.

Bourání a spojování

„Pro nás je sjednocení Německa hotová věc. Pochopitelně že se ne všechno při něm podařilo, ale v našem osobním životě máme se sjednocením jednoznačně pozitivní zkušenost," zhodnocuje žena.

„Po převratu se dělo všechno překotně a změny se nelíbily všem. Pro mě a pro Silvii to dnes žádnou roli nehraje," doplňuje Sven.

Silvia pracuje v reklamní agentuře, Sven v IT firmě. Tři čtvrtiny života prožili ve sjednoceném Německu. Dělení na východní a západní pro ně neexistuje. Až na jednu výjimku.

„Kvůli jedné věci se vždycky pohádáme, a to kvůli jelitu. V Berlíně existují dva způsoby jak ho připravit - východoberlínský a západoberlínský. Na východě se rozřízne a opeče na pánvi. V západním Berlíně se dává do páry," přiblížil Sven.

„Ano, na tom se neshodneme. Přitom je jasné, že nejlepší je ohřát ho v páře tak, jak to dělala moje mamka," potvrdila s úsměvem jeho partnerka.

Sven a Silvia Německo sjednocují. Čekají totiž dítě. Nebude ani východní, ani západní, ale prostě Berlíňan.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme