Německý Bundestag se mimořádně sejde kvůli další finanční pomoci Řecku

Německý parlament se dnes sejde na mimořádném jednání. Musí totiž posvětit další finanční pomoc Řecku. Kancléřka Angela Merkelová počítá s tím, že Bundestag bude se třetím záchranným programem souhlasit. Čeká se ale ostrá debata.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Případ odposlechů telefonu kancléřky Merkelové německá justice zastavila (ilustrační foto)

Případ odposlechů telefonu kancléřky Merkelové německá justice zastavila (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ve vlastní straně Merkelové CDU a sesterské bavorské CSU ale přibývá poslanců, kteří nesouhlasí s tím, aby Atény dostaly další desítky miliard eur.

Zastávají názor, že v pořadí třetí záchranný program jen oddálí nevyhnutelný řecký bankrot.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji Německa k finanční pomoci Řecku mluvil berlínský zpravodaj ČRo Pavel Polák. O stávající možnosti grexitu mluvil Lubor Lacina z Mendelovy univerzity v Brně

Ministr financí Wolfgang Schäuble včera řekl, že stále jako nejlepší cestu vidí, aby se Řekové dobrovolně eura vzdali. A ministr s tímto názorem není mezi německými politiky osamocen.

Kancléřka Angela Merkelová ale může počítat s hlasy opoziční Strany zelených, která řecký odchod z eurozóny odmítá.

Mezi obyčejnými Němci je cítit velká nespokojenost s tím, že peníze zejména německých daňových poplatníků putují do Řecka, kde se z jejich pohledu ztrácejí a nevracejí. Nový záchranný program proto v Německu není přijímán s velkým nadšením. Nicméně v zemi je stále většina těch, kteří si přejí, aby se eurozóna nerozpadla.

O zahájení rozhovorů eurozóny s Aténami bude dnes jednat a hlasovat i parlament v Rakousku. Další pomoc Řecku už schválil francouzský parlament. Pro dohodu zemí eurozóny a Atén hlasovalo 77 procent poslanců.

V noci ze středy na čtvrtek řecký parlament schválil většinou hlasů první strukturální reformy požadované eurozónou výměnou za příslib nového mezinárodního záchranného programu.

Grexit stále ve hře

Podle Lubora Laciny z Mendelovy univerzity v Brně ale grexit stále není zažehnán:

„Nad Řeckem stále visí Damoklův meč splátky 3,5 miliardy eur Evropské centrální bance do 20. července, a do 30. července musí zaplatit odloženou splátku MMF. V okamžiku, kdy by Řecko nesplatilo ECB, nastane grexit. Ne tím, že by se rozhodli Řekové nebo vlády Německa a Francie, ale tím, že ECB přestane poskytovat likviditu Řecku.“

„Je nutné rozlišovat mezi politikou a ekonomikou. Ekonomové se shodnou, že dočasné vystoupení Řecka z eurozóny by bylo možná tím nejlepším řešením,“ dodává Lacina.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: Český rozhlas

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme