Německý soud poslal do vězení dva žháře. Podpálili ubytovnu pro uprchlíky

Německý soud poslal do vězení dva muže, kteří loni v říjnu podpálili ubytovnu pro uprchlíky v Alteně v Severním Porýní-Vestfálsku, a to na šest a na pět let. Shledal ji vinnými ze žhářství, stanovisko prokuratury, že se dvojice pokusila o několikanásobnou vraždu, ale odmítl. Informovala o tom agentura DPA. Rozsudek není pravomocný a zatím není jasné, jestli se některá ze stran odvolá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko. Ilustrační foto

Soudcovské kladívko. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Hlavním viníkem byl podle soudu 26tiletý profesionální hasič, který si nepřál, aby se do blízkosti jeho bydliště nastěhovali uprchlíci.

Podle obžaloby mu dokonce jeho přítelkyně vyhrožovala, že se odstěhuje ze společné domácnosti, pokud u domu začne fungovat ubytovna. Muž se proto rozhodl zařízení pro běžence zbavit.

V Düsseldorfu vyhořela ubytovna pro uprchlíky. Zraněno bylo 21 lidí

Číst článek

Loni v říjnu se společně s o rok mladším kamarádem vkradl do ubytovny, rozlil v jejím podkroví benzin a zapálil ho. Poté utěsnili vstupy na půdu a z budovy utekli.

Prokuratura považovala utěsnění vstupů za pokus o ublížení ubytovaným běžencům nebo o jejich usmrcení.

Soudce ale na základě znaleckých posudků rozhodl, že odsouzení se snažili omezit přísun kyslíku k ohni a tím i zpomalit hoření, aby pouze zničili ubytovnu a umožnili lidem v ní před požárem utéct. Bez utěsnění vstupů na půdu by se podle soudu oheň rozhořel mnohem rychleji.

U obou mužů ale soudce označil za přitěžující skutečnost, že byli motivováni nesnášenlivostí k cizincům. V průběhu vyšetřování se ukázalo, že měli v mobilních telefonech mnoho zpráv a obrázků, které svědčily o jejich sympatiích ke krajní pravici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme