Nevíme, s jakým pocitem teď budeme chodit nakupovat, říkají Mnichované

Mnichov se vzpamatovává ze včerejší střelby v nákupním centru. Devět lidí zemřelo a pachatel nakonec namířil zbraň i proti sobě. Jeho motiv zůstává neznámý. Lidé ve čtvrti, kde se střílelo, se zatím učí žít s novým pocitem, že nebezpečná může být i každodenní rutina, jako třeba cesta do obchodu. V Mnichově je zvláštní zpravodaj ČRo Vojtěch Berger.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé přicházejí k uzavřené stanici metra poblíž místa pátečního útoku v Mnichově zapalovat svíčky

Lidé přicházejí k uzavřené stanici metra poblíž místa pátečního útoku v Mnichově zapalovat svíčky | Foto: Vojtěch Berger

„Tahle křižovatka je vlastně nejbližší místo k obchodnímu centru, kde se střílelo, kam až se dá dostat. Kam vás policie pustí,“ říká šedesátnice Gudrun. Na zídku, která obepíná zdejší stanici metra, položila několik bílých růží.

Gudrun pochází z Würzburgu, kde se stal do té doby poslední útok na německé půdě. V pondělí večer tam ve vlaku útočník sekyrou napadl několik cestujících. A teď se stal další útok přímo tady, ve čtvrti, kde Gudrun žije. Její syn navíc pracuje u hasičů a při jednom z útoků osobně zasahoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bavorský Mnichov se po večerním útoku vrací do normálních kolejí, na místě je zvláštní zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Další důkaz toho, že páteční útok nenechává zdejší lidi chladnými, je improvizovaná bohoslužba, hned vedle křižovatky. Lidé vzpomínají na oběti útoku. Gudrun si teď jen stěží umí představit, jak teď vlastně bude chodit nakupovat do stejného obchoďáku, kam chodí už léta.

„Ten pocit je hodně zvláštní,“ říká a vyzývá všechny, aby drželi spolu. „Mám divný pocit z dnešního světa. Velké politické události jsou stále blíž obyčejným lidem a proti takovýmto tragédiím jsme my bezmocní,“ dodává paní Gudrun.

Doma už to dnes prý nemohla vydržet, na událost pátečního večera stále myslí. A stejně na tom pravděpodobně budou i další Mnichované. Nebezpečí podle policie pominulo, útočník byl zřejmě jen jeden a neměl komplice. I tak ale bude život v Mnichově tišší než obvykle. Organizátoři už zrušili několik akcí. Nikoli z bezpečnostních, ale spíš z pietních důvodů.

ČRo, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme