Nezaměstnaní v Řecku nesou reformy těžce, bojí se hlavně zdražování

Řecko zavádí tvrdé reformy, které dopadnou na státní zaměstnance, firmy i podnikatele. Atény díky tomu dostanou další finanční pomoc, samotné Řeky ale čeká další šetření a také zdražování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová úsporná opatření dopadnou v Řecku především na důchodce a nezaměstnané

Nová úsporná opatření dopadnou v Řecku především na důchodce a nezaměstnané | Zdroj: Reuters

„Potřebujeme zpátky naši práci a naše životy. Snažíme se najít nové zaměstnání, jakékoli, ale nedaří se nám to. Od státu jsme přitom nedostali žádné odchodné a jsme bez jakékoliv podpory,“ říká se smutkem v očích 35letá paní Eytyxia.

Posedává spolu s další ženou a mužem u plastového stolku hned vedle postaveného stanu, ve kterém už měsíce táboří bez ohledu na to, že je to v podloubí v centru Atén, přímo u pěší zóny lemované luxusními obchody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko schválilo první reformy, obyvatele ale čeká zdražování. Největší dopad budou mít úsporná opatření na důchodce a nezaměstnané. Mezi nimi natáčel Robert Mikoláš

Šancí ale moc nemá. V Řecku dosahuje nezaměstnanost 26 procent. To dobře ví i druhá postarší žena oblečená do prostých, ale čistých šatů. A to přesto, že na ulici, i když ve stanu, přespává už pět měsíců a mýt se chodí jen do protější kavárny.

„Vyhodili nás před dvěma a půl lety. Budeme tu však tak dlouho, dokud nás zase nevezmou zpátky. Bude mi brzy šedesát, nárok na důchod tedy kvůli nedávným opatřením nemám, a navíc se ještě zvýší věková hranice. Bez známých a našich rodin bychom nepřežili,“ vysvětluje, evidentně smířená s osudem.

Euroskupina dala šanci třetímu programu pro Řecko

Číst článek

Ještě že prý má kolem sebe aspoň fajn lidi. A určitě nemá na mysli kolem korzující davy nakupujících a turistů nebo policisty opírající se o protější zeď. Snad žebravého harmonikáře klečícího několik metrů od nich, s nímž sdílejí podobný osud.

Po nočním hlasování o reformách ale tato trojice propuštěných vypadá ještě ustaraněji než obvykle.

„Myslím, že jsme v noci provedli něco špatného. Věřili jsme premiéru Tsiprasovi, ale teď provádí stejnou politiku jako předchozí vlády, pravicové i sociálnědemokratické. Už nemám žádné sny a víru v lepší budoucnost, jediné, co mne žene dopředu, je snaha najít práci a aspoň trochu žít,“ dodává paní Eytyxia, což v překladu znamená štěstí.

Dočasný odchod Řecka z eurozóny vidí německý ministr financí stále jako jedno z řešení

Číst článek

Stejně jako ona se i mnozí Řekové obávají růstu cen. Zvýšení DPH ze 13 na 23 procent se týká restaurací a poskytovatelů občerstvení, ale také některých potravin.

Navíc další reformní balíček musí Řecko schválit do příští středy. Podle pozorovatelů se ale do té doby musí premiér zbavit některých rebelů ve vlastní straně, hlavně ministra energetiky Lafazánise.

Ministr vnitra přitom připustil konání předčasných voleb, které by mohly být v září či říjnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přijatých reformách a reakci na ně mezi obyčejnými Řeky mluvil zvláštní zpravodaj ČRo v Řecku Robert Mikoláš

Snížená třináctiprocentní sazba se totiž nově vztahuje jen na základní potraviny, energii, vodu a ubytování. Druhá snížená šestiprocentní sazba zůstane pouze u léků, knih a lístků do divadel.

Ceny energií se zvyšovat nemají. Vláda všechny uklidnila, že má dostatek zásob strategických surovin na tři měsíce a zároveň jedná o dalších možnostech dovozu plynu a ropy, ať už z Ruska, s odbočkou přes Turecko, nebo z Ázerbájdžánu.

Zájezdů do Řecka, které jsou mezi Čechy velmi oblíbené, by se to dotknout nemělo. Zájezdy už jsou totiž nasmlouvané a hoteliéři se zavázali ceny neměnit.

V rámci schválených reforem se počítá i se zpětným zrušením daňových úlev pro řecké ostrovy od 1. července.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme