Nezávislost Skotska by nyní podpořilo 59 procent jeho obyvatel, píše skotský list

Skoro šedesát procent obyvatel Skotska by v případném referendu mohlo podpořit nezávislost své části Spojeného království. Vyplývá to z výzkumu uveřejněného skotským listem Sunday Post, ze kterého cituje agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tábor příznivců nezávislosti Skotska podle posledních průzkumů mírně ztrácí

Tábor příznivců nezávislosti Skotska podle posledních průzkumů mírně ztrácí | Zdroj: Reuters

Sunday Post píše, že 59 procent dotazovaných podporuje nezávislost na Londýně. To je mnohem víc než 45 procent hlasujících, kteří tuto myšlenku podpořili v referendu o osamostatnění Skotska v roce 2014.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová prohlásila, že další referendum o nezávislosti by mohlo brzy následovat. Hodně lidí totiž v tom posledním hlasovalo proti opuštění Spojeného království právě proto, aby se pak Skotsko neocitlo mimo Evropskou unii.

62 procent Skotů ve čtvrtek hlasovalo pro setrvání Británie v unii, ale Spojené království dohromady vystavilo brexitu zelenou, když ho podpořilo 52 procenty hlasů. Následně oznámil britský premiér David Cameron, že nejpozději v říjnu rezignuje.

Kvůli brexitu by mohly v podzimních volbách posílit euroskeptické strany

Číst článek

Po britském referendu roste tlak na šéfa labouristů Corbyna, aby rezignoval

Číst článek

Reuters, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme