Neznámý muž najel do lidí na vánočním trhu v Nantes, zranil 10 osob

Do davu lidí na vánočním trhu v západofrancouzském městě Nantes najel autem 37letý muž. Zranil deset osob, z toho pět vážně. Po činu se pokusil o sebevraždu a utrpěl rovněž vážná zranění, podle informací policie ale není v ohrožení života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neznámý muž najel do lidí na vánočním trhu v Nantes, zranil 10 osob, k podobnému incidentu došlo v neděli v Dijonu /na obrázku/

Neznámý muž najel do lidí na vánočním trhu v Nantes, zranil 10 osob, k podobnému incidentu došlo v neděli v Dijonu /na obrázku/ | Zdroj: ČTK

Podle svědků řidič v bílém nákladním voze při útoku vykřikoval „Allahu akbar“ (v arabštině Bůh je veliký) a následně se bodl nožem.

Prokurátor z Nantes ale vyloučil, že by se jednalo o teroristický čin. Vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi, že útočník trpěl psychickými problémy.

Policie vyslechla řadu svědků a podle prokurátora zatím neexistuje žádná spojitost mezi incidentem a výzvami Islámského státu k útokům na území Francie.

37letý muž byl v minulosti vyšetřován kvůli drobným deliktům, policisté ale neobjevili důkazy o jeho možném napojení na islámské radikály. V útočníkově autě se navíc našel deník, podle kterého muž řešil vážné rodinné problémy.

Vánoční trh byl po útoku evakuován, na místě zasahovalo množství policistů. Dorazil i ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Na žádost prezidenta Françoise Hollanda svolal premiér Manuel Valls na úterní ráno schůzku ministrů, která reaguje na všechny útoky v nedávné době.

K podobnému incidentu došlo ve Francii již v neděli večer, kdy muž v Dijonu úmyslně najížděl na chodce, rovněž křičel „Allahu akbar“ a 13 osob zranil. Podle policie ani tehdy nešlo o teroristický čin, ale o krok duševně vyšinutého jedince.

V sobotu policie na předměstí města Tours zastřelila muže poté, co přišel na policejní stanici s nožem. Tam za stejného zvolání „Allahu akbar“ napadl a zranil tři policisty, kteří byli hospitalizováni a podle úřadů jsou mimo nebezpečí života. Útok označily za „mimořádně agresivní“. I tento útočník byl podle úřadů duševně nevyrovnaný, navíc měl pravděpodobně rodinné problémy.

Jan Šmíd, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme