Nizozemsko zřejmě zakáže chov lvů, slonů a opic v cirkusech

Drezúra šelem a dalších velkých zvířat bude v Nizozemsku nejspíš už brzy minulostí. Tamní vláda se chystá chov některých savců v cirkusech zakázat. Nizozemská vláda totiž drezúru divokých zvířat považuje za neetickou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snažím se mít s nimi co nejvíce kontaktu, říká Tomáš Ringel o svém vystoupení se lvicemi

Snažím se mít s nimi co nejvíce kontaktu, říká Tomáš Ringel o svém vystoupení se lvicemi | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Přestože se zatím jedná jen o vládní návrh, je velmi pravděpodobné, že Nizozemsko už na podzim chov zvířat v cirkusech zakáže.

Většina stran v parlamentu je totiž podle nizozemského deníku Telegraaf pro. A to i přesto, že podle opozice neexistuje vědecký důkaz, že zvířata při drezúře skutečně trpí.

Zákaz se bude týkat lvů, žiraf, slonů, medvědů a opic. Taková zvířata má v Nizozemsku aktuálně 16 z 22 cirkusů. Pro většinu z nich už organizace pro ochranu zvířat našly náhradní domov, kde budou moci dožít.

Majitelé cirkusů žádnou kompenzaci nedostanou a tvrdí, že pro mnoho z nich to bude znamenat konec podnikání.

Nizozemsko bude už 17. zemí na světě, která zakazuje majitelům cirkusů chovat divoká zvířata. Zákaz platí například už v Rakousku, v Řecku, ve Slovinsku nebo v některých zemích Střední a Jižní Ameriky. Podobný krok kromě Nizozemska zvažuje i Velká Británie.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme