Nová vyhláška zakazuje v Turecku vykázat ze škol dívky zahalené šátkem

Turecký úřad pro vyšší vzdělání oznámil, že učitel nemá právo vykázat z prostor univerzity dívku zahalenou do muslimského šátku. Nová vyhláška úřadu, který má pod sebou všechny vysoké školy, je ale ve sporu se zákonem zakazujícím v Turecku nošení šátků v úředních budovách včetně univerzit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alespoň šátek nosí drtivá většina Egypťanek

Alespoň šátek nosí drtivá většina Egypťanek | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Úřad reagoval na událost v jedné z istanbulských univerzit, kde vyučující vykázal dívku v šátku z učebny. Studentka ale napsala stížnost, která se dostala k úřadu pro vyšší vzdělání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová vyhláška zakazuje v Turecku vykázat ze škol dívky zahalené šátkem. Podrobnosti k tématu přidala ve Světě o druhé spolupracovnice Rádia Česko Julie Urbišová

Úřad podle slov jeho ředitele nechce omezovat žádného studenta na základě toho, co má na sobě.

Vydal proto vyhlášku, že učitel nemá právo vykázat z prostor univerzity dívku zahalenou do muslimského šátku.

Pokud vyhlášku nenapadne soud a nezpochybní ji, budou ji muset univerzity dodržovat, přestože stojí proti zákonu, který zakazuje nošení šátků mimo jiné i právě na univerzitách.

Vyhláška proti zákonu

Úřad pro vyšší vzdělání vznikl v Turecku po posledním puči v roce 1980 jako nezávislá instituce, funguje ale ve spolupráci s vládou. Existuje podezření, že i v tomto konkrétním případě docházelo ze strany vlády k určitým zásahům.

Současná turecká vláda je známá svou proislámskou politikou a zákaz nošení šátků už se snažila v minulosti nejednou zrušit. Naposledy před dvěma lety celý proces zarazil ústavní soud.

V praxi to znamená, že pokud teď přijde do třídy dívka s šátkem na hlavě, tak sice poruší zmíněný zákon a učitel by to neměl přehlížet, zároveň ji ale nemůže vykázat. Vypíše pouze formulář, který předá vedení univerzity, tím ale vše končí. Studentce nebude hrozit žádný postih.

Dívky se nemusí bát chodit zahalené

Dívkám z náboženských rodin naopak ubudou starosti a budou moci chodit do škol v šátcích, které jsou symbolem jejich víry. Úřad pro vyšší vzdělání vyhlášku dal najevo, že pokud se objeví podobný problém na jiné vysoké škole, tak i jejímu vedení pošle stejné nařízení jako univerzitě v Istanbulu.

Na školách dosud v této otázce nepanoval jednotný přístup. Některé zákaz nošení šátků důsledně dodržují, mnohé jsou ale liberálnější a upřednostňují teorii, že lepší, aby nábožensky založené dívky chodily do škol zahalené, než aby tam kvůli zákazu nechodily vůbec. Mnohdy záleží i na konkrétních učitelích a jejich přístupu.

Podle některých sociologů se teď stanou oběťmi nového nařízení právě učitelé, protože zůstane na nich, jak vyřešit konkrétní situace. Ocitnou se tak pod velkým tlakem, zda se řídit zákonem, který zastává sekulární Turecko, nebo úřední vyhláškou.

Zásadní téma politiků

Muslimské šátky se v zemi staly v posledních týdnech i hlavním tématem nejsilnějších politických stran. Jak vládní AKP, tak opoziční CHP chtějí stávající zákon změnit a dokonce se chystají na změnách spolupracovat. Opozice je ale jednoznačně proti celkovému zrušení zákazu a zvažuje spíš dílčí ústupky.

Strany se nedokáží shodnout ani na základních termínech. V Turecku totiž existuje dvojí způsob uvázání šátků - jeden tradiční, kde se šátky uvazují nalehko pod bradou, a druhý těsně kopírující tvář a úplně zakrývající vlasy. Politici tyto pojmy možná i schválně zaměňují, a diskuze se tak komplikuje.

Martin Hromádka, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme