Nové číslo Charlie Hebdo zmizelo za pár minut, vydavatel zvyšuje náklad

Po novém vydání časopisu Charlie Hebdo se doslova zaprášilo. Z kiosků a trafik v pařížských ulicích zmizelo hned ráno během pár minut. Běžný náklad 60 tisíc výtisků se postupně zvyšoval, nakonec satirický týdeník s karikaturou proroka Mohameda na titulní stránce vyjde v počtu pěti milionů kusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížané stáli u stánků v dlouhých frontách ještě před otevřením

Pařížané stáli u stánků v dlouhých frontách ještě před otevřením | Zdroj: Reuters

Výtisky, které byly na stáncích ve volném prodeji, okamžitě zmizely. Mnozí lidé dávali najevo rozladění, další brali nedostatek na trhu s humorem.

V ranním zmatku a mumraji si málokdo dokázal udržet chladnou hlavu. V nejhorší pozici byli trafikanti, kteří nemohli vyhovět ani svým stálým zákazníkům.

„Prodej Charlie Hebdo byl obyčejně velmi nízký, jedno až dvě čísla za týden. Ale po těch událostech se zájem enormně zvýšil. To, co vyšlo v den atentátu, bylo okamžitě vyprodáno. Na číslo, které vychází teď, jsem měl stovky rezervací," vysvětluje jeden z majitelů stánků ještě před vypuknutím vřavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vydání Charlie Hebdo provázel obrovský zájem Francouzů. Do fronty na časopis se postavil i zpravodaj Jan Šmíd

Někteří lidé čekali před kioskem, který otevírá v 7:30, hodinu a čtvrt předem. „Jsem tu od čtvrt na sedm a doufám, že něco bude k volnému prodeji. Na rozdíl od většiny lidí kolem jsem pravidelným čtenářem - jako kluci jsme se skládali tři, abychom si číslo mohli koupit,“ sděluje asi padesátiletý muž třesoucí se zimou.

Před Maison de la Presse, kde prodávají kromě tiskovin i knihy, čekalo ve frontě asi osmdesát lidí. Hned po otevření vtrhli dovnitř a během dvaceti vteřin všechny výtisky rozebrali.

„Měla jsem jich jen 21. Zítra to bude určitě lepší, dnes mi dali tolik, kolik mi dali. Rezervace jsem nebrala, to by nebylo fér,“ říká prodavačka omluvně.

Charlie Hebdo není, hlásí nápis v pařížské trafice | Foto: ČTK

Další a další lidé se ptali naprosto zbytečně, od rána je nové číslo Charlie Hebdo beznadějně rozebrané.

„Jsem velmi zklamán. Chtěl jsem vidět, jak to udělali, co je uvnitř. Opravdu jsem zklamán, že jsem ho nesehnal,“ neskrývá své rozčarování asi padesátiletý muž v obleku. Už smířlivěji dodává, že si zítra stoupne do fronty o hodinu dříve.

Postupně by se mělo dostat na všechny, vydavatelství MLP totiž ráno v reakci na obrovský zájem rozhodlo zvýšit náklad „historického“ čísla, které vyšlo přesně týden pro útoku teroristů na redakci Charlie Hebdo, z původních tří milionů kusů na pět. Dnes se jich však zatím dostalo do prodeje jen asi 550 tisíc.

Jan Šmíd, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme