Nový šéf německého Svazu vyhnanců chce hledat dialog se zeměmi střední Evropy

Hledat nový dialog se zeměmi střední Evropy si dává za cíl nový šéf německého Svazu vyhnanců Bernd Fabritius. Ve funkci vystřídal Eriku Steinbachovou, která svaz šestnáct let řídila a zejména v Polsku je známá řadou kontroverzních výroků. Podle Fabritiuse už nadešel čas mluvit o společné minulosti a křivdách bez předsudků. Bernd Fabritius se chystá do Polska a České republiky v první polovině příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bernd Fabritibus

Bernd Fabritibus | Foto: CC BY-SA 3.0 DE, Sven Teschke

„Můj pohled se upírá dopředu. Chci v každém případě vyslat pozitivní signály k dialogu, protože si myslím, že právě to představuje naši budoucnost."

Devětačtyřicetiletý Bernd Fabritius je prvním šéfem Svazu vyhnanců, který se narodil až po druhé světové válce. Pochází z Rumunska, z německé menšiny sedmihradských Sasů. Jeho rodina emigrovala v 80. letech do západního Německa.

Bernda Fabritiuse si jako svého nástupce přála sama Erika Steinbachová, která čeřila zejména německo-polské vztahy občasnými kontroverzními výroky. Bernd Fabritius svou předchůdkyni hájí, chce nicméně nový začátek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční zpravodaj ČRo Pavel Polák natočil rozhovor s novým šéfem německého Svazu vyhnanců Berndem Fabritiusem

„Nejen v České republice, ale i v Polsku je to tak, že přátelské vztahy mezi lidmi dávno existují. Když si uvědomíme, kolik společných projektů je v oblasti kultury, kolik partnerství je mezi německými a českými školami a městy, tak mám pocit, že občanská společnost je mnohem dále než vysoká politika,“ tvrdí.

Z česko-německých vztahů podle něj už napětí opadlo. I mezi politiky je prý větší ochota spolu mluvit.

„Dialog je tou nejlepší cestou. Ostatně český premiér Petr Nečas pronesl v bavorském zemském sněmu projev, který ukázal, že ochota ke konstruktivnímu dialogu je oboustranná. V takovém rozhovoru můžeme vyjasnit všechny otázky,“ podotýká Fabritius.

Fabritius se chystá příští rok do Česka

Během své návštěvy Česka by se rád setkal se zástupci parlamentu a vlády. O čem chce tedy Fabritius mluvit? A co do budoucna očekává od České republiky? Kupříkladu Benešovy dekrety jsou v české společnosti politickým tabu. Žádná vláda si do svého programového prohlášení jejich zrušení nedala, ani se neodvážila se od nich distancovat.

„Jsem si jistý, že nespravedlivé dekrety, které v Česku možná formálně z části nejsou účinné, ale od kterých se Česká republika v žádném prohlášení nedistancovala, budou v budoucnu uznány jako dekrety, které způsobily bezpráví,“ myslí si Bernd Fabritius.

V konzervativním prostředí Svazu vyhnanců jeho nový šéf, který je také poslancem za bavorskou CSU v Bundestagu, poněkud vyčnívá. Otevřeně se hlásí ke své homosexualitě a mezi členy svazu je považovaný za umírněného a ochotného ke kompromisům. Když dojde řeč na téma majetkových požadavků, mluví Bernd Fabritius jasně.

Nejde o materiální vyrovnání

„V 21. století nejde o materiální vyrovnání. Takové požadavky jsou populistické a zatěžují vzájemnou diskusi. Nejde přece o to, aby se minulé bezpráví vystřídalo bezprávím současným. Abych to vyjádřil naprosto jasně: žádný občan České republiky nebude muset opustit svůj domov. Bylo by to stejné bezpráví, které se stalo našim krajanům,“ ujišťuje.

Bernd Fabritius říká, že Svazu vyhnanců jde o něco jiného, mluví o morálním gestu. „V moderní zemi, která patří do Evropské unie a která se zavázala k evropským hodnotám, bych očekával, že se rozloučí s teoriemi kolektivní viny, které jsou neudržitelné.“

Házet všechny do jednoho pytle není podle Fabritiuse spravedlivé. „Myslím si, že jde o rehabilitaci jednotlivých osudů. V 21. století je pro to nejvyšší čas,“ uzavírá.

Pavel Polák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme