Novým ukrajinským premiérem se stal Volodymyr Hrojsman

Ukrajinský parlament jmenoval nového premiéra. Arsenije Jaceňuka ve funkci vystřídal dosavadní předseda parlamentu Volodymyr Hrojsman. Ukrajinští zastupitelé zároveň vyhověli Jaceňukovi a odvolali rezoluci, která negativně hodnotila jeho vládu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volodymyr Hrojsman, kandidát na post ukrajinského premiéra

Volodymyr Hrojsman, kandidát na post ukrajinského premiéra | Zdroj: Reuters

Kandidaturu 38letého Volodymyra Hrojsmana podpořil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

„Volodymyr Hrojsman je politik nové generace. Stane se nejmladším premiérem v historii země, i tak má ale za sebou obrovské zkušenosti,“ řekl Porošenko.

Podle prezidenta bude mít teď Ukrajina politicky odpovědnou vládu. Sám Hrojsman v projevu konstatoval, že jeho kabinet nebude v zemi tolerovat korupci a posílí vztahy s Evropou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novým ukrajinským premiérem se stal Volodymyr Hrojsman, vystřídal Arsenije Jaceňuka. Svůj pohled přidal komentátor ČRo Libor Dvořák

Nový premiér je synem podnikatele a pochází z ukrajinského města Vinnycja, kde také zastával post starosty.

Demisi končícího předsedy vlády Arsenije Jaceňuka, jmenování nového premiéra a zrušení únorové rezoluce proti vládě schválili poslanci jedním usnesením. Podle opozice byl ale takový postup protiústavní.

Jaceňuk podal demisi 10. dubna. Svůj odchod z vlády zdůvodnil snahou zabránit další politické destabilizaci poté, co vládní koalice ztratila většinu v parlamentu.

Z politiky ale neodejde úplně, v koalici chce dál spolupracovat s prezidentským Blokem Petra Porošenka.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk | Foto: Reuters

Marie Machytková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme