O myších a lidech u Doněcku. Ukrajinským vojákům dělají společnost hlodavci

Myši a potkani mají rádi lidskou společnost. Zajišťuje jim relativně pohodlné živobytí, hlavně když se nikdo nestará o svoz odpadků. Platí to dvojnásob na vybombardovaném předměstí Doněcku Pisky. Bydlí tam skoro výhradně ukrajinští vojáci a na nějakou úzkostlivou čistotu a pořádek nemají moc času. Jak se přesvědčil zvláštní zpravodaj ČRo Vít Pohanka, o společnost se jim starají hlavně hlodavci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krysy, pro to, aby si vzájemně zachránily život, jsou ochotny se dokonce vzdát potravy

Krysy, pro to, aby si vzájemně zachránily život, jsou ochotny se dokonce vzdát potravy | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Jsme u jedné ze základen 93. brigády ukrajinské armády, pár kilometrů od Doněcku. Je v ruině nedokončené rezidence, kterou si tady údajně nechal postavit nějaký prominent nebo mafián.

V jedné zdi je obrovská díra po zásahu tankem, okna jsou skoro všechna vytlučená, směrem k pozicím separatistů zarovnaná těžkými pytli s pískem a štěrkem. Vojáci tady přespávají a tráví volný čas. Odsud vyrážejí na strážní služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajinští vojáci v Doněcku mají zvláštní společnost. Podrobnosti přináší reportáž zvláštního zpravodaje ČRo Víta Pohanky

„Psovi říkáme Kaska, jako anglický výraz pro helmu,“ představuje staršina Konstantin Bernatovič němého kamaráda zdejší posádky. Je to nesmírně zajímavý tvor, zřejmě kříženec vlčáka a jezevčíka. Co ale rychle upoutá pozornost, není to jediná zvířecí společnost, kterou zde vojáci mají. Co chvíli se někde mihne malý tvor.

„Všechny myši jdou tam, kde žijí lidé. A teď tady bydlí jenom vojáci. Letos tady máme taky spousty vos a much. Ale hlavně ty myši, a kočky už to nezvládají,“ vysvětluje ukrajinský staršina.

Viděl tu prý už taky pěkně velké krysy.

„Říká se, že kde jsou myši, nejsou krysy, ale tady to neplatí. Tady jsem je neviděl, ale jinde ano. U jednoho oddílu běhala taková vypasená krysa a oni jí dokonce dali jméno: Gríša. Říkali: to nic, to tady jen běhá Gríša,“ dodává.

Zpravodaj ČRo Vít Pohanka u Doněcku | Foto: Vít Pohanka

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme