O situaci na východě Ukrajiny bude jednat generální tajemník NATO s německou kancléřkou

Kvůli nezdařeným jednáním o míru na východě Ukrajiny přijíždí šéf severoatlantické aliance Jens Stoltenberg do Berlína. O situaci na východě Ukrajiny bude mluvit s kancléřkou Angelou Merkelovou a také ministrem zahraničí Frankem-Waltrem Steinmeierem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jako nový šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg

Jako nový šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg | Foto: NATO

Tématem, o kterém budou chtít jednat, je současná situace na východě Ukrajiny. Napětí v krizovém regionu se podle Stoltenberga sice trochu uvolnilo, ale zářijová mírová dohoda z Minsku se stále nedodržuje.

Kvůli tomu také skončilo nezdarem pondělní setkání německého, francouzského, ukrajinského a ruského ministra zahraničí v Berlíně.

Stoltenberg, stejně jako německá diplomacie, požaduje, aby Rusko přestalo podporovat separatisty.

Kvůli neutichajícím bojům na východě země dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídí posílení vojenských sil na frontě. Porošenko to oznámil v televizním projevu:

„Chystám se podepsat dekret o další vlně mobilizace. Jsem si jist, že tento návrh lidé podpoří. Kvůli neustálým útokům totiž musíme posílit obranu na linii, za kterou začíná oblast pod kontrolou rebelů. Výstavba opevnění, která nás ochrání před protiútoky ze strany separatistů, je téměř hotová.“

Pavel Polák, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme