O výsledku skotského referenda mohou rozhodnout i tamní Poláci

O nezávislosti Skotska nerozhodnou zítra jen Skotové, ale třeba taky Češi nebo Poláci, kteří ve Skotsku žijí. Také oni můžou zítra hlasovat v referendu o nezávislosti. Logicky se tak hlavně nejpočetnější Poláky snaží na svou stranu získat jak příznivci, tak i odpůrci samostatného státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O hlasy Poláků bojují ve Skotsku zastánci obou táborů

O hlasy Poláků bojují ve Skotsku zastánci obou táborů | Zdroj: Reuters

„Jsou součástí Skotska, mají podíl na naší budoucnosti. V debatě před referendem není důležitá národní identita. Prostě si jen lidé, co tady žijí, mají rozhodnout, kdo a jak by jim měl vládnout,“ popsala exkluzivně Českému rozhlasu skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová.

„Každý, kdo si Skotsko zvolí za svůj domov, je úplně stejně Skotem, jako já," prohlašuje politička, která dorazila na předměstí Glasgowa na informační mítink věnovaný speciálně početné polské komunitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kampaň před skotským referendem sleduje reportér ČRo Jiří Hošek

„Na lidi se z médií valí strašidelné příběhy o tom, co by je v nezávislém Skotsku mohlo čekat, takže jsou logicky znepokojeni. I proto je tak těžké přesvědčit je o opaku,“ říká polská socioložka Kasia Uflewska - Watson.

„Aktivisté Yes Scotland musí jít ke kořenům, chodit dům od domu, klepat na dveře, odpovídat na otázky, z nichž teď dominuje problematika měny, kterou by Skotsko po získání samostatnosti mělo," dodává socioložka a zastánkyně samostatného Skotska.

Přiznává, že část krajanů nejspíš nepůjde vůbec hlasovat. Někteří Poláci totiž buď nevědí, že mají volební právo nebo si myslí, že nejde o jejich referendum.

Místy celkem vyhrocená debata mezi polskými přívrženci skotské nezávislosti a dosud váhajícími voliči pokračovala ještě dlouho poté, co oficiální část debaty skončila.

Těsná většina Skotů je proti nezávislosti, ukazují poslední průzkumy

Číst článek

„Členové polské komunity se asi nejvíc bojí o pracovní místa. Já jim říkám, že práce rozhodně neubude. Skotsko sice nemá těžký průmysl, který zničila Margaret Thatcherová a další vlády, ale věřím, že tady nová odvětví vzniknou,“ myslí si známý polský herec Tomasz Borkowy.

„Může se obnovit automobilový průmysl, těžba ropy bude dál stoupat, ale velkou budoucnost předpovídám obnovitelným zdrojům," vyzdvihuje část ekonomického desatera separatistů.

Mítink polské menšiny | Foto: Jiří Hošek

Kampaň Better Together strašila hlavně Středoevropany a Východoevropany tím, že v případě vítězství separatistů budou muset nezávislé Skotsko nejspíš opustit. Tábor Yes Scotland si pak dokonce zaplatil právníky, kteří tuhle teorii pracně vyvraceli.

„Na Skotsku je fantastické, že není zahleděné do sebe. Je to otevřená společnost. Žijí tu lidé 160 různých národností. Jen Poláků je tu oficiálně necelých 70 tisíc, ale myslím si, že jich je tu ve skutečnosti přes sto tisíc. Všichni se tu cítí dobře, stejně jako Češi nebo Slováci. Tady jsou vítáni, což se o Anglii říct nedá,“ uzavírá Tomasz Borkowy.

Kasia Uflewská | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme