Obama míří do Estonska. Chce ukázat, že spojenecké vztahy jsou pevné

Americkou podporu Pobaltí přilétá dnes vyjádřit do Estonska americký prezident Barack Obama. Setká se tam s nejvyššími představiteli Estonska, Lotyšska a Litvy. Obamova zastávka v Pobaltí bude krátká. Podle tamních politiků je ale kvůli napětí na Ukrajině velmi důležitá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama během tiskové konference ve Washingtonu

Americký prezident Barack Obama během tiskové konference ve Washingtonu | Zdroj: Reuters

„Věřím, že prezident Obama dá jasný signál, že aliance i Spojené státy berou bezpečnost tohoto regionu velmi vážně. Je na to teď příhodná doba,“ prohlásil estonský premiér Taavi Roivas.

Pobaltské země s Ruskem nesdílejí jen hranici. Žije v nich také početná ruská menšina. „Zvláště kvůli situaci na východní Ukrajině se mnoho lidí bojí, že jednoho dne zdejší Rusové povstanou a řeknou 'chceme k Rusku',“ vysvětluje politoložka Catlyn Kirnová z univerzity v Tallinu.

NATO možná posílí přítomnost v Polsku a Pobaltí

Z Pobaltí americký prezident zamíří rovnou na dvoudenní summit Severoatlantické aliance v britském Walesu. Estonsko patří mezi země, které by si přály více vojáků NATO na svém území.

Právě takový krok možná zmíní Obama při dnešní schůzce. Polská média totiž s odvoláním na diplomatické zdroje uvádějí, že NATO skutečně posílí své jednotky v pobaltských republikách a také v Polsku.

Poláci volají po posílení aliančních jednotek v regionu kvůli bojům na Ukrajině už několik měsíců.

Podle diplomatů citovaných v polských médiích má sice NATO posílit svou přítomnost ve východní Evropě. Nevyhoví ale požadavkům Varšavy, aby na polském území vznikly stálé americké základny.

Kromě Polska a Pobaltí má údajně aliančních vojáků přibýt také v Rumunsku nebo v Bulharsku.

Vít Pohanka, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme