Obětí migrace přibývá. Na cestě do Evropy letos zemřelo přes tři tisíce lidí

Počet obětí migrace stále roste. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Organizace pro pomoc uprchlíkům v rámci projektu s názvem Rok na balkánské trase. Loni po ní do Evropy přišlo přes 850 tisíc lidí. Od začátku letošního roku zemřelo na cestě do Evropy přes tři tisíce migrantů. Oproti loňskému roku to je téměř o třetinu víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dohoda s Tureckem podle Organizace pro pomoc uprchlíkům zvýšila počet migrantů v Bulharsku a Maďarsku

Dohoda s Tureckem podle Organizace pro pomoc uprchlíkům zvýšila počet migrantů v Bulharsku a Maďarsku | Zdroj: Reuters

O život přicházejí uprchlíci hlavně při neúspěšných plavbách přes Středozemní moře, které jsou pro ně po uzavření balkánské trasy nejdostupnější variantou. Dohoda s Tureckem navíc podle Organizace pro pomoc uprchlíkům zvýšila počet migrantů v Bulharsku a Maďarsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet obětí migrace stále roste. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Organizace pro pomoc uprchlíkům v rámci projektu s názvem Rok na Balkánské trase

Balkánskou trasou přišlo v loňském roce do Evropy víc než 850 tisíc lidí. Celkem, tedy i jinými cestami, pak přišlo přes milion uprchlíků. Balkánské státy zažily největší nápor uprchlíků loni na podzim.

Od března se pak balkánská trasa postupně vylidňovala následkem uzavření dohody mezi Evropskou unií a Tureckem.

Přesto teď podle údajů nadací a organizací spojených v projektu s názvem „Jsme to my" čeká na maďarsko-srbské hranici v nevyhovujících podmínkách několik tisíc lidí, kterým na pomoc vyrazili i čeští dobrovolníci.

Země EU by podle eurokomisaře měly harmonizovat azylové právo včetně výše dávek

Číst článek

Ze stejných informačních zdrojů vyplývá, že Česko není cílovou zemí migrantů a po omezení takzvané balkánské trasy ubývá i těch, kdo Českou republikou jen procházejí do jiných zemí.

Podle údajů Sdružení pro integraci a migraci požádalo v Česku o azyl v letošním prvním pololetí 765 osob, víc než 120 z nich opakovaně - nejvíc žádostí přichází od Ukrajinců. Za loňský rok to bylo přes 1500 lidí a vypadá to, že číslo za celý letošní rok bude nejspíš podobné.

Vývoj uprchlické krize v Evropě v pololetí letošního roku | Foto: ČTK

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme