OBRAZEM: Francouzskou Riviéru zasáhly bleskové povodně. Zemřelo 17 lidí

Azurové pobřeží na jihovýchodě Francie zasáhly bleskové povodně. Záchranáři už našli 17 obětí, čtyři lidi francouzské úřady pohřešují. Bilance obětí tak zřejmě nebude konečná. Nejvíc zasažené jsou oblasti kolem měst Cannes a Nice. Svůj program zrušili prezident François Hollande i ministr vnitra Bernard Cazeneuve a přijeli na místo neštěstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci Červeného kříže v ulicích obce Biot zasažené bleskovými povodněmi

Pracovníci Červeného kříže v ulicích obce Biot zasažené bleskovými povodněmi | Zdroj: Reuters

Hollande vyhlásil postižená území za oblast národní katastrofy, na jejich obnovení půjdou mimořádné prostředky ze státního rozpočtu. Francouzský prezident také vyjádřil soustrast rodinám obětí a ocenil práci záchranářů.

Oblast, která zahrnuje města Cannes, Antibes, Mandelieu-la-Napoule, Villeneuve-Loubet a Nice, zasáhly v sobotu večer silné bouře. Přívaly vody pak velmi rychle zaplavily železniční tratě, ulice a silnice, včetně dálnice A8 nedaleko Nice, kde se doprava úplně zastavila.

Na tratích zůstaly stát vlakové soupravy se stovkami cestujících. Doprava mezi Nice a Toulonem bude podle francouzské železnice přerušená celou neděli. Částečně obnovená bude možná v pondělí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci po přívalovém dešti na Riviéře popisuje zpravodaj ČRo ve Francii Jan Šmíd

Oběti většinou utonuly v náhlých přívalech vody. „Kempy jsou pod vodou. Dva vrtulníky převážejí do bezpečí lidi, z nichž mnozí utekli před vodou na střechu svých karavanů," uvedla brzy ráno mluvčí hasičů.

Právě v kempech došlo k několika ztrátám na životech. S evakuací záchranářům pomáhaly dva vrtulníky.

Bezprostředně po přívalovém dešti postihly na 70 tisíc domácností rozsáhlé výpadky proudu. Aktuálně je podle prefektury Alpes-Maritimes bez elektrického proudu ještě 20 tisíc domácností. Dvě stě lidí našlo dočasné přístřeší v sedmi centrech, které pro ně zřídily úřady. Jedním z takových míst je i festivalový palác v Cannes.

Nejhorší situace byla ještě odpoledne v Cannes, kde zůstalo zablokovaných několik ulic. Řada škol také zůstane v pondělí zavřených, stejně jako v dalších postižených městech. Policisté varují lidi, aby se nepřibližovali k elektrickým drátům. Na některých místech v Cannes musela také policie zatýkat zloděje, kteří využili chaosu a kradli v poničených obchodech.

Vedení meteorologické společnosti Météo-France tvrdí, že podobnou intenzitu srážek nelze ani s nejmodernější technikou stoprocentně předvídat. Podle meteorologů už teď ale jihovýchodní části Francie další silné bouře nehrozí, přesouvají se k pobřeží sousední Itálie. Předpověď počasí i na další dny je příznivá.

Přívalový déšť ve Francii narušil i fotbalové utkání Nice s Nantes | Foto: Reuters

Jan Šmíd, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme