OBRAZEM: Papež v Jasné Hoře požehnal Polsku. Odpoledne se sešel s mladými věřícími v Krakově

Polské město Čenstochová přivítalo papeže Františka. Svatý otec sloužil před desítkami tisíc lidí mši připomínající 1050. výročí křtu prvního polského panovníka. Polákům poděkoval za to, že si zachovali katolickou víru navzdory desítkám let komunistické vlády. Novináři si ale všimli především momentu, kdy František při příchodu na mši upadl. Papež se odpoledne v Krakově setkal se statisíci mladými věřícími z celého světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František přijíždí na Jasnou Horu v polském městě Čenstochová

Papež František přijíždí na Jasnou Horu v polském městě Čenstochová | Zdroj: Reuters

Papež František se v klášteře Jasná Hora ve městě Čenstochová nejprve pomodlil před 600 let starým obrazem Panny Marie Čenstochovské, který je v Polsku považován za národní svátost.

Při následující bohoslužbě k 1050. výročí příchodu katolicismu do Polska pak ocenil „nakažlivou sílu opravdové víry, která se předává z generace na generaci“. Poděkoval také Polákům za to, že si své náboženské přesvědčení udrželi i v obtížných časech.

Při příchodu na mši 79letý pontifik náhle upadl, jeho průvodci mu ale pomohli zpět na nohy. František podle svědků působil dojmem, že se nezranil, a pokračoval ve vedení bohoslužby.

Nejvyšší představitel katolické církve zamířil po bohoslužbě zpět do Krakova, kde se setkal s věřícími, kteří přijeli z celého světa na Světové dny mládeže. Ceremoniálu na loukách Blonia, kousek od historického centra města přihlížely statisíce lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papež František požehnal polským katolíkům v Čenstochové. Právě teď promlouvá k mladým věřícím v Krakově.

Přestože událost začínala až pozdě odpoledne, už kolem poledne se namístě procházeli mladí věřící, aby si zajistili místo s dobrým výhledem.

„Zrovna mám okolo sebe Mexičany, mladí věřící jsou vidět téměř všude. Poznáte je podle toho, že na sobě mají visačky, stejná trička nebo národní vlajky,“ popsal z Krakova zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Krakov kvůli papežově návštěvě hlásí četné dopravní uzávěrky. Do polské metropole se tak doporučuje jezdit pouze vlakem nebo ostatními prostředky hromadné dopravy. Na místě setkání také kvůli frekventovanosti vypadává internetové připojení.

Papež František během mše připomínající 1050. výročí křtu prvního polského panovníka | Foto: Reuters

Papež František sloužil před desítkami tisíc lidí mši připomínající 1050. výročí křtu prvního polského panovníka | Foto: Reuters

Papež František přiletěl ve středu do Polska na Světové dny mládeže. Celosvětového setkání mladých katolíků se mají podle očekávání zúčastnit až dva miliony lidí.

První Světové dny mládeže se konaly v roce 1984 z iniciativy tehdejšího papeže Jana Pavla II. Od té doby se konají každé dva až tři roky střídavě na všech kontinentech.

Na letišti papeže přivítal polský prezident Andrzej Duda, který ho společně se svou manželkou později doprovodil i na uvítací ceremoniál na krakovský hrad Wawel.

Nejvyšší představitel katolické církve v proslovu na hradě zdůraznil, že se musí pomáhat lidem, kteří utíkají před válečnými konflikty. Polská vláda se ale evropským kvótám na přijímání uprchlíků brání a proti je podle průzkumů i většina tamní společnosti.

Ve své řeči připomněl František také bývalého papeže pocházejícího z Polska Jana Pavla II. „Poprvé jsem na návštěvě střední a východní Evropy a jsem rád, že cestu začínám v Polsku, jehož synem byl nezapomenutelný svatý Jan Pavel II. - iniciátor a velký příznivec Světových dnů mládeže,“ prohlásil papež František.

Papež František, polský prezident Andrzej Duda a jeho manželka Agata během uvítací ceremonie na krakovském hradě Wawel | Foto: Reuters

S papežem se měl na hradě Wawel setkat i bývalý polský prezident Lech Walesa. Pozvánka od prezidentské kanceláře mu ale prý přišla jen dva dny předem. Podle Walesy to bylo schválně. Exprezident, který se účastní protivládních protestů, tak už údajně nemohl změnit svůj program.

Walesa se měl navíc s papežem vidět také při jeho dnešní mši v Čenstochové. Pozvánka mu ale od biskupství přišla opět dva dny předem. Exprezident a bývalý nositel Nobelovy ceny se tak s papežem pravděpodobně vůbec nesejde.

V pátek má František zamířit do bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi a Březince. Jeho návštěva má vyvrcholit v neděli mší pod širým nebem.

Papež František | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka, Anna Jadrná, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme