OBSE by měla získat větší podporu pro misi na Ukrajině, shodli se ministři

Obě strany ukrajinského konfliktu musí striktně dodržovat příměří. V Paříži se na tom shodli šéfové diplomacií Ukrajiny, Německa, Ruska a Francie. Diplomaté se teď chtějí víc zaměřit na nezávislé monitorování situace ve válečných regionech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři zahraničí Francie Laurent Fabius a Ukrajiny Pavlo Klimkin

Ministři zahraničí Francie Laurent Fabius a Ukrajiny Pavlo Klimkin | Zdroj: Reuters

Mandát pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě by podle účastníků jednání měl být prodloužen o další rok, zlepšit by se mělo jejich materiální vybavení i financování celé mise.

„Dohodli jsme se, že je potřeba rozšířit dosavadní mandát OBSE. Co nejdříve pro to podnikneme potřebné kroky. Stále je před námi dlouhá a těžká cesta. Ještě potrvá, než budeme místo debat o důležitosti příměří hovořit o jeho efektivitě,“ uvedl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Separatisté na Ukrajině prý stahují těžkou techniku, Kyjev hlásí střety na frontě

Číst článek

Stejnou řeč ale ministři nenašli kolem strategického železničního uzlu Debalcevo, který už po vyhlášení příměří dobyli separatisté. Podle Kyjeva jde o jasné porušení příměří, rebelové a Moskva ale tvrdí, že se pád města dal předpokládat, protože obklíčené ukrajinské jednotky prý byly v beznadějném postavení.

Ukrajinský ministr má obavy o Mariupol

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin po schůzce novinářům řekl, že proruští ozbrojenci se nyní snaží rozšířit svou kontrolu nad územím východně od strategického přístavu Mariupolu.

"Jsme krajně znepokojení nedávnými útoky na předměstí Mariupolu a na další obce v okolí. Obáváme se, že (vzbouřenci) do oblasti přesunuli své síly z Debalceve," prohlásil ukrajinský ministr.

Otázky kolem vyzbrojování ukrajinských jednotek nebyly na pořadu jednání. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius znovu opakoval, že diplomatické úsilí musí směřovat k dodržování dohod z Minsku. Francie v současné době nepovažuje dodávky zbraní Ukrajině za cestu k řešení napjaté situace na východě země.

Jan Šmíd, ČTK, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme