OBSE potvrdilo oddělení bojujících stran na východě Ukrajiny, na řadě je odzbrojení

Zástupci Kyjeva, Moskvy a proruských separatistů uzavřeli dohodu o oddělení bojujících stran na východě Ukrajiny. Oznámil to šéf mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Martin Sajdik. Na základě dokumentu podepsaného v běloruském Minsku vznikne nárazníková zóna zatím ve třech sektorech východoukrajinské Luhanské oblasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté mají nyní podle odhadů ukrajinské armády v Donbasu 43 tisíc vojáků

Proruští separatisté mají nyní podle odhadů ukrajinské armády v Donbasu 43 tisíc vojáků | Zdroj: Reuters

Dohoda je výsledkem komplikovaného tříměsíčního vyjednávání. Na její plnění bude dohlížet zvláštní monitorovací komise OBSE.

K uzavření dohody o oddělení bojujících stran na východě Ukrajiny podle informovaných zdrojů přispěla i nedávná návštěva německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera a šéfa francouzské diplomacie Jeana-Marca Ayraulta v Kyjevě a na Donbasu.

Jak upřesnila mluvčí ukrajinské delegace Darka Oliferová, dohoda vytváří podmínky k tomu, aby se v dotčených oblastech nepoužívaly ani ruční zbraně. Zároveň potvrzuje závazek, že musí zmizet veškerá děla a minomety, což stanovily už mírové dohody podepsané loni v únoru.

O uzavření dohody už v úterý informoval vůdce luhanských radikálů Vladislav Dějněgo. Povstalci jsou prý s dohodou plně spokojeni.

V minulých dnech se o oddělení bojujících stran zvýšenou měrou snažili členové takzvané normandské skupiny, která zahrnuje představitele Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska.

Francouzský prezident François Hollande v úterním projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku prohlásil, že nová schůzka normandské skupiny na úrovni hlav států se může uskutečnit "během nejbližších týdnů".

Český rozhlas, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme