Obyvatelé bruselské čtvrti Molenbeek uctili na shromáždění oběti terorismu

Tisíce lidí z bruselské čtvrti Molenbeek přišly odpoledne uctít památku obětí terorismu. Chtějí vzdát hold všem, kteří zemřeli při útocích v Paříži i jinde ve světě. Molenbeek má přitom pověst evropské základny radikální islamistů. Žilo tam i několik pachatelů pátečního masakru v Paříži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé bruselské čtvrti Molenbeek uctili památku obětí terorismu

Obyvatelé bruselské čtvrti Molenbeek uctili památku obětí terorismu | Zdroj: Reuters

Na hlavním náměstí ve čtvrti Molenbeek lidé zapálili stovky svíček a skandovali hesla jako „Islám znamená mír“.

Někteří účastníci shromáždění zpravodajovi Českého rozhlasu řekli, že teroristy odsuzují a pro jejich činy nemají pochopení. Jde prý jen o zanedbatelnou menšinu obyvatel čtvrti, od které se většina místních distancuje.

O všudypřítomném strachu z teroristických útoků svědčí i to, že každý z několika tisíc účastníků piety musel projít před vstupem na náměstí důkladnou bezpečnostní prohlídkou, podobnou kontrolám na letištích.

Obyvatelé bruselské čtvrti Molenbeek uctili památku obětí terorismu | Foto: Reuters

Čtvrť Molenbeek, v níž žije početná muslimská komunita, je považována za jednu z evropských líhní islámských radikálů a od soboty v ní belgická policie provedla řadu razií, při nichž zadržela několik osob.

V této části Bruselu se narodil a bydlel i údajný mozek páteční pařížských atentátů, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, který patří k nejvýznamnějším náborářům Islámského státu v Belgii.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme