Od tragédie u Lampedusy uplynul rok, příliv severoafrických uprchlíků pokračuje

Přesně před rokem se u italského ostrova Lampedusa potopila loď s africkými uprchlíky a skoro 400 jich zemřelo. Itálie i představitelé Evropské unie si dnes tragédii na Lampeduse připomněli, zároveň ale italské námořnictvo oznámilo, že během posledních dvou dnů zachránilo přes 2500 uprchlíků, kteří se během plavby do Evropy dostali do problémů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzní a pozůstalí obětí tragédie se poblíž Lampedusy účastnili pietního aktu

Příbuzní a pozůstalí obětí tragédie se poblíž Lampedusy účastnili pietního aktu | Zdroj: Reuters

Vzpomínkové akce na Lampeduse se neobešly bez konfliktů, například projev předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze narušila skupina demonstrantů, jindy se ozývalo nesouhlasné bučení.

Itálie v reakci na lampeduskou tragédii spustila záchrannou pátrací akci Mare Nostrum, která střeží oblast mezi Sicílií, Maltou a libyjským pobřežím.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tragédii u ostrova Lampedusa i o současné situaci mluvil spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar

„Situace se za poslední rok nezlepšila. Příliv uprchlíků ze severoafrických břehů pokračuje neztenčenou měrou a k tomu přispívá nepřehledná situace v Libyi,“ připomněl spolupracovník Českého rozhlasu v Itálii Josef Kašpar.

Jak také poznamenal, problém je i s obyvateli ostrova, kteří prožívají kvůli přílivu uprchlíků útlum turistického ruchu. A právě turisté dříve pomáhali zlepšovat ekonomickou situaci původně poměrně chudého ostrova.

Už v létě se italský ministr vnitra dohodl s Evropskou komisí, že by aktivitu Mare Nostrum měla nahradit nebo alespoň doplnit operace evropské unie Frontex Plus.

„Se vší pravděpodobností se bude jednat o finanční příspěvek zemí Evropské unie a také o doplnění italského námořnictva jednotkami z jiných států,“ uvedl Josef Kašpar.

Za jedinou možnost však označil jednání Evropské unie jako celku s libyjskými úřady o vytvoření jakéhosi humanitárního koridoru, který by předcházel obdobným tragédiím.


Zvětšit mapu

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme