Olympiáda v Hamburku nebude. Lidé ji v referendu odmítli

Hamburk se nebude ucházet o pořadatelství letních olympijských her v roce 2024. V referendu se totiž ukázalo, že téměř 52 procent obyvatel města nechce, aby se u nich tato prestižní sportovní akce konala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hamburk

Hamburk | Foto: Jiří Kamen | Zdroj: Český rozhlas

V průzkumech před hlasováním se přitom zdálo, že většinu získají zastánci olympiády. Nakonec ale převážil názor, že pořádání olympijských her by bylo plýtváním peněz.

Podle odhadu hamburských úřadů by celá akce vyšla zhruba na 11 miliard eur; zisk by byl jen asi třetinový.

Největší německé přístavní město by nebylo ani zdaleka schopné hry financovat samo a spolková vláda dosud najisto nepotvrdila, jakým dílem by pomohla. Kritici pořadatelství olympiády navíc říkají, že peníze teď Německo potřebuje na to, aby se postaralo o statisíce uprchlíků, kteří do země přicházejí.

Kromě finančních důvodů na misce vah převážily také obavy o bezpečnost, které narostly po nedávných teroristických útocích v Paříži. O tom, kdo olympiádu v roce 2024 uspořádá, se tak rozhodne už jen mezi Římem, Paříží, Budapeští a Los Angeles.

Německo naposledy hostilo olympijské hry v roce 1972 v Mnichově. A právě v bavorské metropoli se před dvěma lety přihodilo to samé, co včera v Hamburku - v referendu tehdy Mnichované odmítli kandidaturu města na pořádání zimních her pro rok 2022.

O tento ročník se nakonec ucházelo šest zemí, respektive měst, z toho hned čtyři posléze couvla, a to švédský Stockholm, polský Krakov, ukrajinský Lvov a norské Oslo. Mezinárodní olympijský výbor tak volil jen mezi dvěma kandidáty a nakonec vybral čínský Peking.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme