Sledovali jsme ONLINE: Itálii zasáhlo zemětřesení. Zničilo řadu domů, přes 150 lidí zahynulo

Střední Itálii zasáhlo v časných ranních hodinách silné zemětřesení. Epicentrum otřesů o síle 6,2 stupně leželo podle americké geologické služby jihovýchodně od města Perugia. Zemětřesení zničilo řadu domů. Podle agentury Reuters při něm zahynulo nejméně 159 lidí, 368 je zraněných, uvedl italský premiér Matteo Renzi. Desítky dalších se pohřešují. České ministerstvo zahraničí zatím nemá zprávy o žádných Češích, kterých by se tragédie dotkla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Itálii postihlo zemětřesení. Jedním ze zasažených měst je také Pescara del Tronto

Itálii postihlo zemětřesení. Jedním ze zasažených měst je také Pescara del Tronto | Zdroj: Reuters

Renzi na tiskové konferenci ve městě Rieti, které leží na okraji zasaženého regionu, řekl, že oběti se již identifikují. Jde ale o obtížný proces.

Záchranáři pokračují v intenzivním pátrání po přeživších. Podařilo už se jim vyprostit i živou osmiletou holčičku, vytahují ale i mrtvé.

Ulice blokuje obrovské množství trosek a práci záchranářům komplikují také poškozené silnice a mosty. Do odklízení nepřístupných cest se zapojili i vojáci s těžkou technikou, která ale nemůže pomoci při pátrání po lidech v sutinách domů, protože by zasypaným mohla ještě více ublížit.

Oblasti, kde brzy ráno zemětřesení udeřilo, zasáhly odpoledne nové otřesy o síle 4,9 stupně. Mezi obyvatelstvem vyvolaly paniku. Itálie se během středy otřásla dohromady více než dvěstěkrát.

České ministerstvo zahraničí pozměnilo v souvislosti se zemětřesením doporučení pro cestování po Itálii. Ministr Lubomír Zaorálek z ČSSD novinářům řekl, že lidé by se části oblasti Perugie v této chvíli měli vyhnout.

Vláda ve středu slovy premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD vyjádřila soustrast rodinám obětí neštěstí. „Čekáme, zda Itálie požádá o pomoc a na specifikaci žádosti," uvedl Sobotka po jednání kabinetu.

Zemětřesení v Itálii. Českých turistů se otřesy podle prvních informací nedotkly

Číst článek

Italský premiér Matteo Renzi ujistil, že každé z míst zasažených silným zemětřesením se dočká pomoci. Odpoledne navštívil i městečko Amatrice, které patří k nejpostiženějším.

Na místě poděkoval záchranným týmům za jejich úsilí. S šéfem civilní ochrany Fabriziem Curciem jednal o situaci a ujistil, že místní obyvatelé nebudou strádat kvůli nedostatkům v zásobování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co silné zemětřesení v Itálii způsobilo a jak často k podobným tragédiím dochází, se Petra Špačka, seismologa z Masarykovy univerzity, ptal Vladimír Kroc

Ve městě Accumoli a Amatrice záchranáři dosud hledají těla. Starosta Accumoli oznámil, že mezi mrtvými je i čtyřčlenná rodina včetně dvou dětí. „Je to tady tragické. Máme mrtvé a zničené budovy," informoval starosta.

Z vesnice Pescara del Tronto a jejího okolí je pak hlášeno deset mrtvých. Mezi oběťmi je podle místní policie i starší manželský pár. Blíže neupřesněný počet obětí bude nejspíš také ve městech Posta a Arquata del Tronto, které byly vážně zasaženy, obává se podle agentury Reuters mluvčí hasičů Luca Cari.

Do postiženého regionu Lazio zamířil konvoj několika polních kuchyní s asi dvaceti buldozery, asi sedmdesáti stany a stovkami postelí. Na místě je 25 dobrovolnických týmů, záchranářům pomáhají pátrací psi.

Situaci nad regionem monitoruje sedm vrtulníků, které jsou připravené, kdykoliv převézt zraněné do nemocnic v Římě. Italský Červený kříž uvedl, že nejsložitější na záchranných pracích je právě logistika, záchranáři ale podle organizace zatím svou práci zvládají.

V Itálii byla podle spolupracovníka Českého rozhlasu Josefa Kašpara zahájena finanční sbírka. V některých oblastech Říma pak začala sbírka vody. Budou připraveny cisterny, které mají během několika dnů dopravit pitnou vodu do postižených oblastí.

Sdružení italských dobrovolných dárců krve AVIS se už dříve obrátilo na veřejnost s výzvou, aby poskytla krev nemocnici ve městě Rieti. „Budeme potřebovat transfuze všech krevních skupin," uvedlo sdružení.

Italský prezident Sergio Mattarella vyzval národ k jednotě. Premiér Matteo Renzi poděkoval všem, kteří se nějakým způsobem podílejí na záchranných akcích, a zdůraznil, že Itálii čekají náročné dny.

Zrušil také všechny politické schůzky, které měl v plánu a netýkají se nijak neštěstí. „V těžkých dobách Itálie ví, co dělat," řekl Renzi. Slíbil také, že nikdo nezůstane bez pomoci.

První otřesy zasáhly jihovýchodní cíp Umbrie krátce po půl čtvrté ráno, kdy lidé ještě spali. Ohnisko bylo velmi blízko povrchu, což naznačuje, že by zemětřesení mohlo mít větší následky.

Seismolog: V této oblasti Itálie dochází k takto silným zemětřesením zhruba jednou za 10 let

Číst článek

Otřesy měly sílu 6,2 stupně a následovalo jej ještě několik následných slabších zemětřesení od 4 do 5,5 stupňů. Odborníci nevylučují možnost dalšího silného zemětřesení.

V blízkosti epicentra jsou jen menší města, ale otřesy zhruba 20 vteřin cítili i lidé ve zhruba 170 kilometrů vzdáleném Římě, kde obyvatele dokonce probudily.

„První otřes probudil polovinu Itálie, od Rimini až po Neapoli. Cítili jsme silně i druhý otřes. V Římě nás probudil opravdu všechny, protože ve 3.33 se s námi rozhoupala postel a rozhoupaly se lustry,“ popsala spolupracovnice Českého rozhlasu Vědunka Lunardi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Itálii zasáhlo zemětřesení. Zničilo řadu domů, nejméně šest lidí zahynulo. Z místa se hlásí spolupracovnice ČRo Vědunka Lunardi

„Krátce poté bylo slyšet z okolí, jak se vytahovaly rolety. Lidé šli na balkony ve strachu, že by se mohly dostavit další otřesy,“ dodává Lunardi.

Kateřina Golasovská pracuje 150 kilometrů od Perugia, nedaleko Rimini, kde podle italských médií naměřili otřesy o síle 3,5 stupně.

Zemětřesení ji po třetí hodině ráno vzbudilo. Překvapilo ji především, jak na katastrofu reagují Italové. „Jak? Nevyběhnou na ulici, ani se nejdou schovat pod futra dveří, což učili i mě na základce. Místní raději vylezou na balkón a hlasitě se baví se sousedy o tom, jaký mají strach a co všechno právě prožívají. Této podívané přihlíží i jejich děti," popsala Golasovská.

„Moje postel doslova tancovala po místnosti. Bylo to, jako kdyby někdo držel čelo postele a silně s ním třásl. Utíkala jsem zkontrolovat děti, zda jsou v pořádku, pak se země uklidnila,“ řekla Jessica G., obyvatelka Misana Adriatica nedaleko Rimini.

Itálii postihlo zemětřesení. Jedním ze zasažených měst je také Amatrice | Foto: ČTK/AP

Americká geologická služba očekává, že by škody mohly být významné vzhledem k tomu, jaké důsledky měla minulá podobně silná zemětřesení v Itálii. Jejich rozsah ale zřejmě půjde odhadnout až po několika dnech.

Zasažená oblast je ale plná historických staveb, které se během zemětřesení poškodily, nebo se mohly zřítit. Podle americké geologické služby budou finanční ztráty nakolik rozsáhlé, že Itálie bude potřebovat mezinárodní pomoc. Itálii už ji přislíbila Evropská unie, stejně tak učinily i další evropské země včetně Francie či Ruska.

Starosta Amatrice, které leží v blízkosti epicentra, Sergio Pirozzi po rozednění a obhlídce řekl, že zkáza postihla tři čtvrtiny města. „Připravujeme místo pro těla," řekl Pirozzi, který očekává desítky obětí. Dodal, že stále není jasné, kolik lidí je pod troskami.

Itálie leží v seismicky aktivní oblasti, kde se potkávají euroasijská a africká deska. Stejnou oblast zasáhlo podobně silné zemětřesení v roce 2009, otřesy o síle 6,3 stupně postihly oblast kolem města Aquila.

Zahynulo tehdy více než 300 lidí. Aquila přitom leží asi jen šedesát nebo sedmdesát kilometrů jižně od epicentra posledních otřesů. Před čtyřmi lety zase série zemětřesení o síle až 6,1 zasáhla oblast Elimia-Romagna, tehdy zemřelo více než 20 lidí.

„Itálie je na zemětřesení připravená, protože jsou častá. Lidé vědí, jak se mají v případě zemětřesení zachovat. Stále ale v těchto menších vesnicích jsou staré domy, které zřejmě nebyly opraveny tak, jak to vyžadují nová protiseismická opatření,“ doplňuje Vědunka Lunardi.

Vědunka Lunardi, ČTK, ČRo, Anna Jadrná, Viktor Daněk, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme