Jednání o brexitu by měla začít co nejdřív, reagují špičky EU na rozhodnutí Britů

Británie musí začít jednat o vystoupení z Evropské unie hned, jak to bude možné. V reakci na včerejší rozhodnutí Britů opustit unii to řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Unijní představitelé se shodují, že případné průtahy by jen zbytečně prodlužovaly nejistotu. Všechny ostatní země EU po britském referendu potvrdily vůli udržet evropskou integraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker | Zdroj: ČTK

Zbylých 27 zemí Evropské unie chce po britském referendu unii udržet. Po konzultaci se všemi členskými zeměmi to řekl předseda Evropské rady, tedy evropských summitů, Donald Tusk.

Také šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker odmítl, že by odchod Velké Británie vedl k rozpadu celé EU.

„Unie sedmadvaceti států bude trvat dál. Je to rámec naší společné budoucnosti. Na jeho základě budeme dál společně čelit výzvám, abychom zajistili prosperitu a bezpečné prostředí pro všechny naše občany,“ řekl Juncker.

Unijní představitelé zároveň připomněli, že kvůli brexitu logicky přestává platit dohoda o změně postavení Británie v EU, kterou v únoru dojednal britský premiér David Cameron. Dohoda s Británií jako se zemí mimo EU by podle nich měla odrážet zájmy obou stran.

Nejen unijní představitelé, ale i diplomacie jednotlivých členských zemí reagují na britské rozhodnutí opustit Unii s politováním.

Podle konečných výsledků včerejšího britského referenda hlasovalo pro brexit 51,9 procent voličů, pro setrvání v unii 48,1 procent. K volebním urnám přišlo 72 procent registrovaných voličů.

 

Ondřej Houska, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme