K atentátům v Paříži se přihlásil Islámský stát, zemřelo 129 lidí

Počet obětí pátečních teroristických útoků v Paříži stoupl na 129. Potvrdil to prokurátor francouzské metropole, podle kterého je po útocích celkem 352 raněných, z toho 99 ve vážném stavu. K útokům se přihlásila organizace Islámský stát. Nejméně jeden z atentátníků byl francouzský občan. U dalšího byl nalezen syrský pas. Podle řeckých úřadů patřil uprchlíkovi zaregistrovanému v říjnu v Řecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzští vyšetřovatelé a policisté před hudebním klubem Bataclan

Francouzští vyšetřovatelé a policisté před hudebním klubem Bataclan | Zdroj: ČTK

Francouzské úřady podle prokurátora Paříže zahájily rozsáhlé vyšetřování. To zatím vedlo k zatčení několika lidí na předměstí belgického Bruselu. Útoky byly podle prokurátora organizované, pachatelé na místo přijeli v černých autech, měli stejné zbraně a sebevražedné pásy.

Dva z mužů hledaných v souvislosti s pařížskými atentáty letos podle řecké policie úřady zaregistrovaly jako žadatele o azyl. Francouzská policie požádala Řecko, aby ověřilo jejich identitu.

Přes Řecko se do Evropy dostal i jeden ze sedmi zabitých atentátníků, držitel syrského pasu. Řecké úřady ho začátkem října zaregistrovaly na ostrově Leros. U dalšího zabitého radikála se objevily egyptské doklady.

Potvrzena je identita dalšího útočníka - Francouze, který měl podle francouzské policie kontakty v Belgii. Právě tam bylo registrováno i jedno z aut, kterými atentátníci přijeli na místa útoků v Paříži.

Německá policie zase prověřuje možnou souvislost útoků se zadržením černohorského občana v Bavorsku minulý týden, který v autě převážel zbraně a výbušniny.

Francouzský prezident Hollande označil útoky za válečný akt. K uctění obětí vyhlásil třídenní smutek a také zvýšil bezpečnostní opatření na nejvyšší stupeň. Ode dneška platí výjimečný stav, který umožňuje policii omezit dopravu, pohyb osob, provádět domovní prohlídky a uzavřít veřejná místa.

Vláda ale zatím trvá na tom, že v Paříži bude koncem měsíce uspořádána plánovaná mezinárodní konference o globálním oteplování.

Ve Francii jsou zpřísněny kontroly na hranicích a uzavřeny zůstaly státní instituce i část pařížského metra. Až do čtvrtka je zakázáno pořádat v Paříži shromáždění.

V pátek večer zaútočilo na sedmi různých místech desátého a jedenáctého pařížského obvodu několik teroristů. Vybrali si rušná místa, stříleli na lidi z automatických zbraní a sedm z nich pak odpálilo nálože, které měli u sebe. Nejvíce obětí je z koncertní síně Bataclan, kam vtrhli útočníci s automatickými puškami.

Po teroristických útocích v Paříži lidé vyjadřují svou soustrast i u francouzské ambasády v Praze | Foto: Iveta Vávrová

Na útoky reagují politici z celého světa včetně České republiky. Na prvním nádvoří Pražského hradu nechal prezident Miloš Zeman vyvěsit černé prapory.

Před budovou francouzského velvyslanectví hlídkuje policejní vůz. Státní vlajky Francie a Evropské unie na budově jsou stažené na půl žerdi. Kolem půl čtvrté přišel památku obětí uctít prezident Miloš Zeman společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Před ambasádou položili květiny a zapálili svíčky.

Po teroristických útocích v Paříži lidé vyjadřují svou soustrast i u francouzské ambasády v Praze | Foto: Pavel Novák

Mezi příchozími před ambasádu byli dopoledne převážně mladí lidé, jak Češi tak francouzsky mluvící cizinci. Některé květiny jsou ve francouzských státních barvách. Svíčky hořící na pietním místě mají tvar otazníku.

V Bavorsku zadrželi před několika dny údajného komplice pařížských teroristů

Číst článek

Mnoho světových měst včetně New Yorku, Sydney nebo Toronta osvítilo už v noci výškové budovy nebo dominanty barvami francouzské trikolory.

Jde o největší teroristický útok spáchaný v Evropě od atentátů na vlaky v Madridu, kde zemřelo 191 lidí.

Francie se stala terčem násilných útoků | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme