Sledovali jsme ONLINE: Nejméně 84 obětí útoku v Nice. Řidič kamionu najížděl do slavícího davu

Nejméně 84 obětí si vyžádal útok ve francouzském městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najel kamion. Dalších až sto lidí je zraněných, z nich asi dvě desítky kriticky. Mezi oběťmi nejsou podle ministerstva zahraničí žádní Češi. Po útoku se rozpoutala přestřelka mezi posádkou auta a policií, při níž řidič vozu zahynul. Vyšetřování převzalo protiteroristické oddělení hlavní francouzské prokuratury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion, kterým útočník najel do slavících lidí v Nice

Kamion, kterým útočník najel do slavících lidí v Nice | Zdroj: Reuters

Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin. Francie ale podle něj musí ukázat, že je neoblomná a ostražitá. Hollande proto navrhne prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce.

„Představíme návrh zákona o prodloužení současného výjimečného stavu na další tři měsíce, v úterý text k projednání rada ministrů, aby ho pak mohl posoudit parlament,“ upřesnil francouzský premiér Manuel Valls.

Vláda už také přijala několik bezpečnostních opatření. Francouzské úřady povolaly do ulic Nice asi 500 policistů, aby dohlíželi na bezpečnost. Část Anglické promenády, kde se útok stal, je nadále uzavřena.

Ve Francii se kolem deváté hodiny sešla bezpečnostní rada, které se kromě prezidenta zúčastnil i premiér Manuel Valls a ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

Francie následně vyhlásila na 16., 17. a 18. července státní smutek za oběti masakru. Premiér také řekl, že země se musí naučit žít s terorismem. Jak Valls, tak Hollande už kolem poledne dorazili do Nice.

Zastavit kamion v davu? Policisté si musí být jisti každou střelou, říká k masakru v Nice exčlen URNA

Číst článek

Kdo útočil v Nice? Jednatřicetiletý násilník z Tuniska, který měl ve Francii trvalý pobyt

Číst článek

Útočníkem, který řídil kamion, byl 31letý Francouz tuniského původu. Podezřelým je pravděpodobně Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Pocházel z tuniského města Masakin, které se nachází na severovýchodě země. Doma byl údajně naposledy před čtyřmi lety.

Policie podle agentury Reuters útočníka znala, tajné služby nikoli. Na svědomí měl jen drobné trestné činy jako krádeže nebo výtržnictví.

Bezpečnostní složky vyšetřují, jestli byl napojen na nějakou na teroristickou organizaci a jestli měl komplice. K útoku se nepřihlásila žádná teroristická organizace a zatím to vypadá, že muž jednal sám. Jeho motiv není znám.

Stojíme za Francií, hlásí světoví politici. Soustrast vyjádřili Obama i Merkelová

Číst článek

Mezi oběťmi útoku v Nice nejsou podle ministerstva zahraničí Češi. Jedna žena ale utrpěla lehké zranění.

„Informace, které se týkají útoku a identity zemřelých nebo zraněných, se samozřejmě stále upřesňují. Nicméně v tuto chvíli podle informací našeho zastupitelského úřadu to vypadá, že mezi oběťmi žádný český občan nebyl,“ upřesnila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Čeští politici k útoku v Nice: Jsem zhrozen, uvedl Zeman. Francie má naši solidaritu, vzkázal Sobotka

Číst článek

Kvůli událostem v Nice se sešli také zástupci všech českých tajných služeb, policie a úřadu vlády. V Česku nadále platí první stupeň ohrožení před terorismem, tedy bělost. Policie bude nadále víc hlídat některé objekty, jako jsou letiště či nádraží.

„Na základě pokynů policejního prezidenta dochází k většímu výkonu služby Policie České republiky u vytipovaných objektů na území celé republiky. Policie bude ve větším množství zajišťovat i kulturní, společenské a sportovní akce, které se uskutečňují v dnešních dnech a celý víkend na území celé republiky,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

K útoku došlo okolo 22:30 na rušné Anglické promenádě ve chvíli, kdy se lidé shromáždili, aby sledovali ohňostroj při oslavě významného státního svátku Dne pádu Bastily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Najedenou se spustil šílený křik, líčí svědkyně masakru v Nice

„Čtrnáctý červenec je ve Francii největší oslava. Nice každoročně pořádá obrovské ohňostroje, kdy se na promenádě shromáždí spousta lidí. V okamžiku, kdy ohňostroje skončily, tak se lidé dali do pohybu. V tu chvíli se spustil šílený křik," přibližuje Alžběta Pražanová, která pracuje v tamní jazykové škole.

„Jediné, co jsme v tu chvíli byli schopni pochytit, byla slova o teroristickém útoku. Nikdo ale nevěděl, kam běžet, protože z pláže jsou pouze dva únikové východy. Zavládl chaos. Nakonec jsme se ukryli v restauraci, kde nás zabarikádovali,“ dodává Pražanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svědkyně útoku v Nice: Utíkej, prostě utíkej, volaly kamarádky

„Bydlím přímo na Anglické promenádě, tedy kousek od místa, kde kamion vjel na promenádu a začal srážet lidi. Ulice je stále zavřená, ale dál nevíme, co se děje. Ve městě dnes není moc provoz a myslím, že většina Francouzů dnes nikam nejde,“ popsala další Češka v Nice Jana Křížová.

Podle Christiana Estrosiho, prezidenta samosprávy regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur, šlo o dobře připravený útok.

Televizi BFM Estrosi řekl, že řidič kamionu také na lidi střílel. V autě měl atrapy střelných zbraní a granátů a přinejmenším jednu funkční pistoli.

Těla od kamionu odlétávala jako kuželky, popsal útok v Nice očitý svědek

Číst článek

Stojíme za Francií, oznámili po útoku ve městě Nice, světoví politici. Podporu zemi vyjádřili mimo jiné americký prezident Obama, německá kancléřka Merkelová i ruský prezident Vladimir Putin.

Prezident Miloš Zeman poslal svému francouzskému protějšku Françoisi Hollandovi kondolenční telegram. Útok v Nice v něm odsoudil jako „odporný čin, který byl proveden s chladnou vypočítavostí“. V podobném duchu reagovali i další čeští politici.

Útok přišel jen pár hodin poté, co Hollande oznámil, že nehodlá prodloužit výjimečný stav vyhlášený po loňských teroristických útocích v Paříži. Skončit měl 26. července.

Teroristický útok v Nice | Foto: Český rozhlas

Atentát v Nice přichází osm měsíců po útocích v Paříži

Číst článek

ČTK, ČRo, dab, Anna Jadrná, Filip Harzer, Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme