Sledovali jsme ONLINE: Série teroristických útoků otřásla Paříží. Útočníci zabili přes 120 lidí

Krvavé útoky ochromily francouzskou metropoli Paříž. Zřejmě více než desítka teroristů zaútočila v pátek večer koordinovaně na sedmi místech v centru města a na stadionu, kde se hrál fotbalový zápas mezi Francií a Německem. Nejvíc lidí, kolem 80, zemřelo v koncertním sále Bataclan. Celkem přišlo o život asi 127 lidí. Další dvě stovky jsou zraněny, 83 z nich je v kritickém stavu. Všichni útočníci zřejmě zemřeli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie blokuje vjezd do ulice, kde se nachází klub Bataclan

Policie blokuje vjezd do ulice, kde se nachází klub Bataclan | Zdroj: Reuters

V Bataclanu ozbrojenci podle svědků stříleli zhruba deset minut. Údajně při tom provolávali arabsky slova Bůh je veliký. Zhruba 100 lidí pak zadržovali jako rukojmí. Policejní komando jednoho z útočníků zastřelilo, další odpálili výbušniny připevněné na těle.

Ke třem útokům došlo u stadionu Stade de France, kde se právě konal přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paříž je v pohotovosti, v noci zažila zřejmě nejtragičtější teroristické útoky v poválečných dějinách země. Více ve speciálu Radiožurnálu

Dva spáchali sebevražední atentátníci zřejmě opásaní výbušninami a v jednom případě vybuchla nastražená bomba. Prezidenta Hollanda evakuovala ze stadionu ochranka.

Několik mrtvých zůstalo také při střelbách ve dvou restauracích v 10. okrsku. Střelba byla hlášená i z několika barů.

Prezident Francois Hollande vyhlásil výjimečný stav. Platit by měl po celé zemi. Zároveň se rozhodl zpřísnit kontroly na hranicích. Mimořádná bezpečnostní opatření platí pro pařížskou aglomeraci.

Po incidentech policie uzavřela metro v centru Paříže. Starostka občany vyzvala, aby nevycházeli z domů. Město oznámilo, že zůstanou zavřeny školy včetně univerzit, které mají vyučování v sobotu.

K odpovědnosti za atentáty se zatím nikdo nepřihlásil. Podle očitých svědků ale útočníci mluvili o tom, že jde o odvetu za francouzský zásah v Sýrii a Iráku. Islámský stát oslavuje na sociálních sítích své vítězství.

Prezident Hollande požádal o pomoc i armádu. Asi 1500 vojáků by mělo pomoct zajistit bezpečnost a vypátrat všechny pachatele útoků.

„Vláda mobilizovala všechny dostupné ozbrojené síly s cílem neutralizovat teroristy a zajistit bezpečnost všech potenciálně ohrožených oblastí. Požádal jsem taky armádu o přítomnost v širší oblasti Paříže, aby vojáci zabránili dalším útokům. Mým druhým rozhodnutím je uzavření hranic. Musíme si být jisti, že se do země nevydají další násilníci s takovým motivem a zároveň, že budou na útěku zadrženi pachatelé těch útoků,“ řekl prezident Hollande.

Mezi oběťmi pařížských útoků by neměli být žádní Češi, potvrzuje ministerstvo

Číst článek

Teroristické útoky v Paříži se zařadí k těm nejhorším, jaké Evropa zažila. Dosud nejvíce lidí zahynulo při atentátech v Madridu v březnu 2004. Při bombových útocích ve vlacích zemřelo 191 lidí.

Francie se stala terčem násilných útoků | Foto: ČTK

Barack Obama označil útoky v Paříži za atentát na celé lidstvo

Číst článek

Záchranáři převážejí desítky zraněných kvůli teroristickým útokům v Paříži | Foto: Jan Šmíd

Lidé v americkém San Francisku přinášejí k francouzskému konzulátu květiny a zapalují svíčky | Foto: Reuters

Igor Maňour, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme