V ulicích Paříže bylo až 1,5 milionu lidí. Mezi nimi státníci i příbuzní obětí

Dění jsme sledovali ONLINE. Takovou manifestaci Paříž ještě v moderních dějinách nezažila. Alespoň tak označují francouzští novináři pochod, na který se podle organizátorů vydal až 1,5 milionu lidí. Mezi nimi i na padesát státníků z celého světa. Akcí chtějí připomenout 17 obětí teroristických útoků z posledních dní a vyjádřit odhodlání bránit demokratické hodnoty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pařížských ulicích jsou ještě desítky tisíc lidí

V pařížských ulicích jsou ještě desítky tisíc lidí | Zdroj: Reuters

Paříž se stala asi nejhlídanějším místem na zemi. Obří manifestaci v Paříži světová média hodnotí jako jednu z nejemotivnějších událostí v poválečné Francii.

Na bezpečnost účastníků pochodu dohlíží pět a půl tisíce policistů. Někteří se budou pohybovat mezi pochodujícími v civilu, na střechách domů jsou rozmístěni odstřelovači, státníky bude doprovázet 56 motorizovaných jednotek.

Pochod začal s krátkým zdržením po 15. hodině na náměstí Republiky a míří k Národnímu náměstí přes Voltairův bulvár. Z bezpečnostních důvodů byly ale připraveny dvě náhradní trasy.

OBRAZEM: Obří manifestace v Paříži se účastnil až 1,5 milion lidí

Číst článek

Sedmnáct lidí se tento týden stalo terčem teroristů v Paříži. Dva bratři, Chérif a Said Kouachiovi, nejprve ve středu postříleli redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, zabili celkem 12 lidí, včetně šéfredaktora týdeníků, několika karikaturistů a policistů. Policie je bratry dopadla v pátek v tiskárně v obci Dammartin-en-Goële asi 40 kilometrů od Paříže, kde se zabarikádovali. Oba policie zastřelila.

Další terorista, Amedy Coulibaly, pak ve čtvrtek zastřelil v Paříži policistku. Den nato se zabarikádoval v obchodě s košer zbožím v oblasti Porte de Vincennes, držel na dvacet rukojmích. Čtyři z nich zastřelil. Policie útočníka zabila.

PŘEHLEDNĚ: Kdo se ze světových státníků účastní pochodu v Paříži

Číst článek

Jan Šmíd, ČRo, Vít Pohanka, ak, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme