Policie identifikovala další atentátníky z Paříže. Dál pátrá po komplicích

SLEDOVALI JSME ONLINE: Policisté usilovně pátrají po komplicích pachatelů teroristických útoků v Paříži. Kromě Francie hledají podezřelé třeba také v Belgii nebo v Itálii. Belgická policie dnes provedla rozsáhlý zátah v bruselské čtvrti Molenbeek, kde žil údajný spolupachatel Saláh Abdeslam. Podle tvrzení belgické prokuratury se ho ale dopadnout nepodařilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Francii dál platí kvůli útokům přísná bezpečnostní opatření

Ve Francii dál platí kvůli útokům přísná bezpečnostní opatření | Zdroj: Reuters

Francouzští vyšetřovatelé mezitím identifikovali další lidi zodpovědné za sérii teroristických útoků z minulého týdne. Úřady prý znají identitu sedmi mrtvých atentátníků.

První z nově identifikovaných pařížských útočníků měl syrské doklady na jméno Ahmad Muhammad.

Tento muž se odpálil se před Stade de France, kde se zrovna hrál přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem.

Druhý nově identifikovaný atentátník je Samy Amimour. Tento Francouz, ročník 1987, byl ve skupině, která střílela v klubu Bataclan. Podle prokuratury policie zatkla i několik příbuzných těchto teroristů.

Policisté usilovně pátrají po případných komplicích útočníků. V bruselské čtvrti Molenbeek, o které se nyní mluví jako o líhni evropských džihádistů, dnes znovu hledali bruselského rodáka Saláha Abdeslama. Ten je podezřelý, že část teroristů dopravil do Paříže vypůjčeným vozem.

Francouzská policie ho v sobotu během pohraniční kontroly u belgických hranic krátce zadržela, pak ho však nechala odjet. Saláhův bratr Brahim se v pátek večer odpálil na Voltairově bulváru poblíž klubu Bataclan.

Policie o víkendu zadržela i třetího z bratrů – Muhammada – ten však byl dnes propuštěn. Podle své advokátky s činností bratrů nemá nic společného.

Odpoledne se objevila zpráva, že i na severu Itálie policie pátrá po muži podezřelém z účasti na pařížských atentátech. Francouzský občan prý prchá v černém Seatu.

Hollande: Francie posílí údery proti IS, chceme rezoluci Rady bezpečnosti OSN

Číst článek

Minutou ticha uvnitř pařížské Sorbonny uctili památku obětí pátečních teroristických útoků prezident Francoise Hollande a premiér Manuel Valls | Foto: Jan Šmíd

Další zátahy provedla také francouzská policie. Policisté zadrželi 150 zbraní při razii v Lyonu. Mezi zbraněmi byl mimo jiné i raketomet.

Podle premiéra Manuela Vallse se podobné útoky, jako byl ten páteční, mohou v zemi opakovat. „Terorismus může udeřit znovu. I v těchto dnech jsme zabránili atentátům. S touto teroristickou hrozbou žijeme a budeme žít ještě dlouho. Bez jakýchkoli pochyb je potřeba se připravit na další takové akce,“ varoval.

Premiér Valls kromě toho řekl, že Francie bude muset zavřít všechny mešity nebo radikální sdružení, která jednají v rozporu s francouzskými hodnotami.

Evropa dnes v poledne minutou ticha uctila památku přinejmenším 129 obětí pátečních teroristických útoků v Paříži, při kterých dalších 350 utrpělo zranění. Vlajky Evropské unie dnes byly pietně staženy na půl žerdi.

IS hrozí na videu dalšími útoky na své protivníky. Hlavně Spojené státy

Číst článek

Teroristické útoky ve Francii | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme